Ekkora bálnát még soha nem láttak az Adria partjánál! Sikerült lefotózni:

Hirdetés

Kedden délelőtt egy óriási termetű barázdásbálnát kaptak lencsevégre Horvátországban, Starigrad-Paklenica városának partjainál a Velebit-csatornában.

A horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet Facebook-oldalán közzétett beszámoló szerint a szakértők azt követően vonultak a helyszínre, hogy több helyi lakos is bálnát vélt látni a vízben- írja a Sokszínű vidék

Az időjárás nem kedvezett a megfigyelőknek, ahogy azt a fotókon is látni, és mivel vihar közeledett, az állat hamar eltűnt a tenger mélyében.

Az általunk megfigyelt bálna felnőtt és hosszát 15 méterre becsüljük. A fizikai állapotát nem tudtuk megvizsgálni, mert túl rövid ideig láttuk őt, de első ránézésre nem tűnt alultápláltnak

– közölték.

Hirdetés

A bálna utáni kutatás a következő napokban tovább folytatódik, az intézet pedig kér mindenkit, hogy akinek felvétele van a csodálatos teremtményről, juttassa el azt hozzájuk. Mindez azért fontos, hogy az Adriában ritka fajnak számító bálnák életéről további információhoz jussanak és a lehető legjobb eszközökkel segítsenek a fennmaradásában.

A barázdásbálna a második legnagyobb állat a földön. Az óceánban élő példányok akár 27 méter hosszúak is lehetnek, ugyanakkor a Fölközi-tengerben csak 20-23 méter hosszúra nőnek meg. Akár 100 évig is elélhetnek.

A barázdásbálnák veszélyeztetett fajnak számítanak, főleg az emberi tevékenység következtében fogy az egyedszámuk. Számítások szerint mindössze néhány ezer példány maradt. Kipusztulásuk egyik fő oka, hogy gyakran ütköznek nagy hajókkal a Földközi-tengeren.

Hirdetés

Forrás: sokszinuvidek.24.hu


Hirdetés

Hozzászólások: