Egyszerűen szomorú, hogy a svájci gleccserek két év alatt hova tűntek

Hirdetés

Svájc, a kiváló minőségű csokoládék, pontos órák és lenyűgöző gleccserek hazája, manapság sajnálatos hírekkel kerül a figyelem középpontjába. Egy friss jelentés fényt derít arra, hogy a svájci gleccserek az elmúlt két évben milyen drámai ütemben olvadtak el.

A Svájci Tudományos Akadémia elemzése szerint a svájci gleccserek az elmúlt két évben összességében térfogatuk 10%-át veszítették el. Megdöbbentő módon ez ugyanannyi, mint amennyit az 1960 és 1990 közötti 30 év alatt veszítettek.

Hirdetés

Az okokat kutatva a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a fosszilis tüzelőanyagok emberi égetése által okozott éghajlatváltozás áll a háttérben. A szélsőséges időjárási viszonyok, a forró nyarak és a hóhiányos telek csökkentették a gleccserek hóellátottságát, ami a jég olvadását katalizálja.

A jelenség annyira drámai méreteket öltött, hogy a tudósoknak egyes helyeken már nem volt mit mérniük – a gleccserek egyszerűen eltűntek.

Matthias Huss a GLAMOS svájci gleccserfigyelő szervezettől, amely adatokat gyűjtött a jelentéshez, így nyilatkozott: “Remélem, hogy ez egy újabb bizonyíték arra, hogy az éghajlati rendszer valóban nagyon kritikus állapotban van. Ez sokkal meggyőzőbb, mintha egy újabb grafikonon látnánk a hőmérséklet emelkedését.”

Hirdetés

Az ezen két év alatt tapasztalt veszteségek szinte felfoghatatlanok és példátlanok a korábbi időszakokhoz képest.

De a probléma nem korlátozódik csak Svájciára. Globális jelentések szerint akár a világ gleccsereinek fele is eltűnhet az évszázad végére, még a jelenlegi környezetvédelmi célértékek teljesítése esetén is. Ezen túl a gleccserek kritikus szerepet töltenek be a világ népességének vízellátásában.

Miközben az éghajlati válság jelei egyre súlyosabbá válnak, minden eddiginél fontosabb a cselekvés és a változások katalizálása, hogy megóvjuk a bolygónkat és annak természeti kincseit.

Borítókép: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: