Egymillió fővel csökkent a szegénységben élők száma Magyarországon tíz év alatt – közölte Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék szóvivője

Hirdetés

Mintegy egymillió fővel csökkent a szegénységben élők száma Magyarországon tíz év alatt – derült ki Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék szóvivőjének szavaiból a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön. A műsorban beszéltek arról is, hogy az ÁSZ szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) közpénzekkel és közvagyonnal való gazdálkodását mintegy 10 éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik- írja a Világgazdaság

Hirdetés

2008-ban még mintegy 3 millió embert érintett Magyarországon a szegénység. A 2010-óta hatalmon lévő kormány viszont stratégiákat és akcióterveket dolgozott ki, hogy ez a szám csökkenjen; úgy tervezték, hogy 450 ezer fővel lehet kevesebb 2020-ig a szegények száma – mondta Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék szóvivőjének a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az ÁSZ megállapította, hogy ezt jelentősen túlteljesítették, hiszen

2008 és 2018 között 908 ezer fővel csökkent a szegénységben élők száma
– hívta fel a figyelmet Horváth Bálint, hozzátéve, hogy ezek szerint a kormány stratégiája eredményes volt.

A műsorban beszéltek arról is, hogy az ÁSZ szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) közpénzekkel és közvagyonnal való gazdálkodását mintegy 10 éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik.

Hirdetés

Horváth Bálint erről azt közölte,

a számvevőszék az elmúlt öt évben háromszor készített jelentést az SZFE gazdálkodásáról. Mindháromszor súlyos pénzügyi és vagyongazdálkodási szabálytalanságokat, illetve korrupciós veszélyeket tártak fel.
A legutóbbi, 2019 májusában nyilvánosságra hozott jelentésében az ÁSZ jelezte, hogy mivel az egyetem gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, indokolt megfontolni az SZFE közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását – mondta a szóvivő.

Hozzátette, hogy a számvevőszék célja az ilyen ellenőrzésekkel a közvagyon védelme és a közpénzügyek fejlesztése.

Hirdetés

Hozzászólások: