Egymilliárdos állami támogatás elektromos biciklikre

Hirdetés

Egy milliárd forintos keretösszeggel ír ki pályázatot a kormány októberben elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására, írja az MTI. A részleteket Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára jelentette be ma délelőtt Budapesten egy sajtótájékoztatón.

A pályázatban magánszemélyek kaphatnak maximum a vételár 50%-át jelentő támogatást. A pályázatban maximális összeget is meghatároznak: pedálszenzoros kerékpárok esetén maximum 90 ezer forint, nyomatékszenzoros kerékpárokra maximum 150 ezer forint igényelhető. A pedelec kerékpárok vételárához viszonyítva alacsonynak tűnő összeg oka, hogy elsősorban a munkába járást kívánják segíteni, épp ezért a pályázat benyújtáshoz munkaviszonyt igazoló dokumentum csatolása is szükséges lesz.

Hirdetés

Az elektromos autók és segédmotoros kerékpárok vásárlását ösztönző állami támogatásnál működött a felső árküszöb megadása, ahogy arról mi is beszámoltunk korábban, a pályázat tavaszi kiírása és júniusi elindulása között körülbelül duplájára nőtt a 11 millió forint alatt megvásárolható elektromos autók száma, és többszörösére növekedett az 1 millió forint alatti elektromos robogók száma.

Hasonló feltételt az elektromos rásegítéses kerékpárok pályázata is tartalmaz majd: maximum 900 ezer forint vételárig támogatható a bicikli és megadott műszaki-környezetvédelmi követelményeknek is meg kell felelniük.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az idén februárban bejelentett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében az elektromobilitás ösztönzése kiemelt kormányzati feladat. A szóvivő az eddigi sikerekről is beszámolt, így ismertette, hogy eddig csaknem 2500 elektromos jármű megvásárlását segítette állami támogatás, valamint az elektromos töltőállomások hálózata is folyamatosan bővül, állami támogatások igénybevételével közel 600 töltőállomás létesül az év végéig.

Hirdetés

Kaderják Péter hangsúlyozta, hogy a kerékpározás a leginkább környezetkímélő közlekedési mód, az elektromos rásegítésű kerékpárok használata pedig segíthet abban, hogy egyre többen válasszák a kerékpározást, akár hagyományos gépkocsik helyett is.

A pályázat lebonyolítását az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. végzi majd, ahogy az autókra és a robogókra, úgy a kerékpárokra is kizárólag elektronikus úton lehet majd pályázni. Az elektronikus ügyintézésnek köszönhetően a pályázatok feldolgozási időszaka csökken, valamint az elbírálás és a kifizetés is gyorsabb lehet, tette hozzá az államtitkár.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta: az 1 milliárd forintos keretösszeg több mint 7000 elektromos rásegítésű kerékpár megvásárlását teszi lehetővé, valamint hangsúlyozta, hogy a pályázat segíti a környezetvédelmi célok elérését, az egészséges életmódot, a kerékpáros közlekedés részarányának növelését, illetve annak elérését, hogy Magyarország 2030-ra a legélhetőbb országok között legyen.

Fotó: 123rf.com
Forrás: villanyautosok.hu


Hirdetés

Hozzászólások: