Egyetlen aludoboz készítéséhez annyi áram szükséges, amennyivel egy TV húsz órán keresztül üzemel. Az előállítási energiának mindössze 5 százaléka az újrahasznosításhoz szükséges energia

Hirdetés

Egyetlen aludoboz készítéséhez 1,2 kWh áram szükséges, ennyi energiával egy TV húsz órán keresztül üzemel. Magyarország éves aludoboz piacát kb. 500 millióra becsülik. Ez persze egyelőre mind import, és persze előbb-utóbb mind a szemétre kerül. Pedig egy 0,33 literes kis aludoboz 40-50 Ft-tal drágítja meg a benne levő ital árát. (Az ásványvíznél például a fémdoboz költsége a termék teljes árának 80 %-át is elérheti.) Sokan itt is az újrahasznosításban látják a megoldást. Érvük, hogy így az energiamegtakarítás 90%-os, és ez esetben nem kell a bányászattal és a timföldgyártás során keletkező hulladékokkal számolni. Ez persze elképzelhető, de nem ad választ arra, hogy miért kell az ásványvizet vagy a cukrozott szénsavas italokat ilyen drága, nagy energiaigénnyel és szennyezéssel előállított csomagolásokban forgalmazni.

Hirdetés

Fördős Zé nem rest, ha a környezettudatosságról van szó, ezért vállalta, hogy átmatricáz egy aludoboz-visszaváltó automatát, amivel egyben útjára indult a „Minden doboz visszajár” programon keresztül megvalósuló akció az alumínium- és fémdobozok visszagyűjtésének népszerűsítésére.

„Az italainkat valamilyen formában el kell fogyasztanunk, és azzal is foglalkoznunk kell, mi lesz a csomagolóanyag sorsa.” Fördős Zé szerint elgondolkodtató, hogy az aludobozok esetében az előállítási energiának mindössze 5 százaléka az újrahasznosításhoz szükséges energia, azaz sokkal jobban megéri újrahasznosított fémdobozokat használni az újonnan előállítottak helyett – idézi a Marketing és Média Online.

Miközben a fém kevésbé környezetszennyező, mi még mindig inkább műanyagot használunk, derült ki a mindendoboz.hu felméréséből. A magyar háztartásokban keletkező újrahasznosítható hulladékok több mint fele műanyag.

Némi lemaradásban vagyunk az uniós átlaghoz képest, mivel Európa többi országával összevetve Magyarországon csupán az aludobozok harmadát hasznosítják újra.

Hirdetés

Ezen azért is érdemes lenne javítani, mivel egyetlen doboz újrahasznosításával annyi energiát spórolunk meg, amennyivel üzemeltethetünk egy televíziót két órán keresztül, azaz gyakorlatilag egyetlen sörösdobozzal „fedezhetjük” egy focimeccs megtekintését.

Nem kell hozzá sok idő, egy újrahasznosított doboz 60 nap (8 hét) alatt visszakerülhet a boltok polcaira. A Minden doboz visszajár 100%-ban magyar fejlesztésű automatái nemcsak az újrahasznosítást teszik elérhetővé, hanem a „Pénzt a dobozért!” elv alapján minden doboz után visszatérítést is adnak.

Forrás: mmonline.hu / e-misszio.hu

Hirdetés

Hozzászólások: