Egyetemi lektor írása a “gyilkos” koronavírussal kapcsolatos információk manipulálásáról! Érdemes elolvasni!

Hirdetés

Kétségtelen hogy egy újabb nagyméretű járvány van kialakulóban, amellyel kapcsolatban a sajtó leggyakrabban a népesség megfélemlítését célozza meg (kevés esetben ad arra vonatkozó információt, hogyan kellene megelőzni), így a nemzetközi sajtóból hoztunk egy olyan írást, amely igyekszik kiegyenlíteni a mérleg két oldalát és az érzelmi megközelítés helyett észszerű értelmes információkat vet fel.

A lenti bejegyzést Horea Mihai Bădău írta, aki a Bukaresti Újságíró és Kommunikáció Egyetemi lektora, a Nizza-i Sophia Antipolis Egyetem professzora és kutatója, számos könyv és tanulmány írója, valamint számos neves román sajtó újságírója. A szakember bejegyzését teljes terjedelmében, változatlanul közöljük.

“A sajtó szerint GYILKOSNAK titulált vírust, ha alaposabban megvizsgáljuk, észrevehetjük, hogy nem is annyira gyilkos. Az 1400 fertőzött ember közül, a hivatalos statisztikák szerint 41 halálesetet regisztráltak. Azaz 1400-ból 41 áldozat. A 41 halott ember közül csak egy volt 40 év alatti, pontosan 36, tehát idősebb emberek, meggyengült immunrendszerrel haltak meg, és mindannyian Kína területén.

Hirdetés

Franciaországban, az Egyesült Államokban vagy más országban egyetlen ember sem halt meg. Ez azt jelenti, hogy az orvosi ellátás minősége is fontos ebben az helyzetben, valamint az, hogy orvoshoz forduljunk a betegség korai szakaszában. Wuhanban jelenleg az influenza elleni gyógyszerek vásárlását személyenként 2 dobozra korlátozták a gyógyszertárakban, ahol mindig tömött sorokban várakoznak az emberek.

A kórházakban a betegek a zárt tasakokban kapnak ételt (a Twitter-en megjelent bejegyzések tanúságai szerint.). Ezek nem a legjobb feltételek a szervezet számára a betegség leküzdésére. Sok embert már kiengedtek a kórházakból a kezelést követően. (Tehát mi történt a gyilkos vírussal, hirtelen úgy döntött, hogy mégsem gyilkol?) Nagyon érdekes, hogy a sajtó csak a betegek számáról ír, nem pedig a gyógyulások és a sikeres kórházi kezelések számáról.

Jelenleg a legnagyobb „gyilkos” a hatóságok keltette pánik. Miért? Wuhan-ban az emberek megbetegszenek, a kórházi folyosók zsúfoltsága még akkor is fennáll, ha mindannyian nem is koronavírus által fertőződtek, sőt a vírussal akár a kórházban is megfertőződhetnek. Franciaországban, egy orvos elmondása szerint az emberek képesek hívni a mentőt, mert éppen elhaladtak egy orrát fújó kínai ember mellett. Romániában az emberek kiürítik a gyógyszertárak vírusellenes készítményeit. Minél jobban pánikolunk, annál több antivirális gyógyszert vagyunk képesek beszedni, ami aztán csökkenti az immunitásunkat, és ez veszélyeztetheti egészségünket. Nem beszélve arról, hogy így, a gyógyszertárak antivirális készletei csökkennek, és amikor a „gyilkos kór” megérkezik, már egy rosszul működő immunrendszerrel talál bennünket.

Hirdetés

Ha jön! És amikor eljön, meglepődünk majd azon, hogy tulajdonképpen nem is „gyilkol”. Ez azonban drasztikusan csökkentené a médiaintézmények közönségét, valamint a gyógyszeripari társaságok nyereségét. Valaki ezt akarja?

Update 1. Amikor még a sajtóban dolgoztam, minden év februárjában, a nagy citrusimportőrök lefizetettek (megvesztegettek) néhány újságírót, akik az Egészség rovatban dolgoztak, hogy felfújják az emberek influenzával kapcsolatos félelmeit. Miért? Így próbálták a felgyülemlett citrusállomány eladását növelni. Mert az influenzáról szóló cikkezéssel, növekszik a mandarin, a narancs, a citrom értékesítése, és mindezt az emberek félelmére alapozva. Végül is ez az üzlet!

Update 2. A félelem a leghatékonyabb érzelemfajta a közösségi médiában, ezért mindig mondom a hallgatóknak, hogy ne használják ezeket a portálokat, mert ez traumát okozhat számukra. Vannak, akik ennek ellenére megteszik, és mivel rendszeresen használják, egy szorongó közönség alakult ki, amely rendkívül gyorsan reagál a félelemre. Láttuk már, hogy mennyire megijedt a világ az ünnepek után a háború közeledtének hírére? Volt ilyen típusú közösségi médiabejegyzés: „Háborúra ébredtem!” Bár valójában nem történt meg, és nem tört ki a háború, azoknak, akik a témát szolgáltatták, gyorsan sikerült félelmet kelteniük. Az emberek pedig érzelmileg reagáltak az ismételt kijelentésekre. Most új trauma keletkezik (hány?). Mert a félelem az emberekben ürességet és kimerültséget eredményez, majd erre… mi a válasz? A düh! De jó, ha dühösek az emberek, mivel két hónap múlva eljön a választási kampány ideje, és haragjuk felhasználható arra, hogy egy parlamenti képviselő vagy polgármester a bársonyszékbe ülhessen minden erőfeszítés nélkül.

Update 3. Ma, január 26-én, 2000 megbetegedésből 56 halálos áldozatot jegyeztek, és ezt mind Kínában. A CNN bejelentette, hogy a halálos áldozatok száma nőtt, mert a gyógyszerek elfogytak. (lásd, amit az orvosi ellátás minőségéről szóló bekezdésben írtam)”

Forrás: filantropikum.com


Hirdetés

Hozzászólások: