Egy spanyol iskola bevezette a házimunkát a fiúk számára, ami egy ragyogó kezdeményezés a nemek közötti egyenlőtlenségek leküzdésére

Hirdetés

Vasalás, varrás, főzés. A legtöbb ember ezeket a készségeket otthon, és nem az iskolában sajátítja el. De minden másképp történik, például amikor egy iskola a házimunkát is felveszi a tantárgyak listájára, annak érdekében, hogy megmutassa diákjainak, különösen a fiúknak, a nemek közötti egyenlőség értékét és megszüntesse a házimunkával kapcsolatos beidegződött sztereotípiákat. Pont ez az, amit egy spanyol iskola, a montekasteloi megtanít a tanulóinak. Az iskola mottója: „Az egyenlőség cselekvés útján sajátítható el”.

A KETKES szerkesztőségének érdekelődését is felkeltette ez a kezdeményezés, és úgy döntöttünk, hogy minél több emberrel megosztjuk ennek az iskolának a tapasztalatait, hogy más oktatási intézmények, illetve a gyermekek tanulhassanak a tapasztalataikból.

Hirdetés

A házimunka nem függ a nemtől!

2018-ban a városkában található iskola bejelentette, hogy a háztartási ismereteket is felvette a diákok tanmenetébe. Ezeken az órákon a fiúk megtanulják, hogyan kell vasalni, varrni, főzni, és más kétkezi munkát végezni, mint pl. a vízvezeték-szerelés és némi villanyszerelői alapismeret, kőműves alapismeretek és ácsmunkák.

A tanárok és a szülők együttműködnek és így tanítják a diákokat

A tanórákat önkéntes tanárok, valamint néhány diák apja tartja.

„Az otthon kényelme mindkét ember feladta”

Gabriel Bravo, az iskola koordinátora így magyarázta az új tantárgy bevezetését egy újságnak készített interjúban: „Hasznos, ha diákjaink megtanulják, hogyan végezzenek el hasonló feladatokat, hogy készen álljanak a jövőbeni családi életre. Tehát a kezdetektől fogva a házimunkával szembesülnek, és meg fogják érteni, hogy az otthon kényelmének fenntartása mindkét fél feladata. Ezek nem csak az asszonyok, nők feladatai, akik megterítenek, elmosogatnak, és ruhákat vasalnak. Ez a tantárgy segít abban, hogy a diákok felelősségteljesebbé váljanak és megtanulják, hogyan viselkedjenek megfelelően a saját otthonukban, családjukban.”

Hirdetés

A nemek közötti egyenlőségre törekvés

Ez az ötlet akkor jött létre, amikor az iskola igazgatósága keresni kezdte a nemek közötti egyenlőség előmozdításának lehetőségét a diákok körében. A megbeszélést követően a projektet bejelentették a szülők előtt és maguknak a diákoknak is. A szülőknek nem volt kifogása az új tantárggyal szemben, de néhány diák kényelmetlenül érezte magát, amikor előkerült a szó a varrástól és a vasalástól.

Sztereotípiák megszüntetése

Mindazonáltal, amikor a diákok elkezdtek részt venni az órákon, minden kétség eloszlott. A tanulók ugyanis látták, hogy minden, amit nekik megtanítottak, egyszerű, lépésről lépésre megtehető folyamat, amelyeket mind a férfiak, mind a nők elvégezhetnek.

Hirdetés

Az életre tanító órák, amiket jobb, ha nem felejtünk el…

– Bizonyos diákok számára ez volt az első alkalom, hogy kezükben tartottak egy vasalót. A tanórák szórakoztatóak voltak, de egyben tanulságosak is, mi pedig meglepődtünk, míg a szülők boldogok voltak – mondta Bravo egy interjúban.

És te, mit gondolsz erről a kezdeményezésről? Talán ismersz olyan iskolát, ahol hasonló tanórákon vesznek részt a diákok?

A fényképek forrása: Colegio Montecastelo/Facebook

Forrás: ketkes.com


Hirdetés

Hozzászólások: