Egy koronavírusból gyógyult férfi elmondta, milyen légzéstechnika mentette meg a lélegeztetőgéptől

Hirdetés

Az 59 éves férfi állapota olyan súlyos volt, hogy csak 50 százalék esélyt adtak a túlélésre. Egy légzéstechnika azonban rengeteget segített neki.

Felgyógyult a koronavírusból az az 59 éves angol édesapa, akit néhány napja engedtek ki a Gloucestershire Royal Hospital intenzív osztályáról. A férfi most a Good Morning Britain nevű műsorban árulta el, hogy az orvosok munkája mellett minek is köszönheti az életét: egy sajátos légzéstechnikának – írja a Szeretlek Magyarország

Hirdetés

Rob Thomast még március 30-án betegedett meg, ám akkor még antibiotikumokkal hazaküldték. Néhány nappal később azonban már a koronavírusra jellemző tünetek nagy részét produkálta, az életveszélyesen magas láza miatt ismét orvoshoz vitték, ahol bebizonyosodott: elkapta a betegséget.

A férfi állapota olyan súlyos volt, hogy a hamarosan az intenzív osztályra került, az orvosok azt mondták a családnak, hogy 50 százalék esélye van a túlélésre.

Mielőtt azonban átszállították volna az intenzívre, sikerült még telefonon beszélnie a testvérével, aki ápoló. A nő egyetlen jó tanácsot adott neki: “csak lélegezz”.

Elsőre nem hangozhat túl elmés tanácsnak, ám Thomasnak ez mentette meg az életét. A férfi bevallása szerint ezt az egy mondatot “vitte” magával az intenzív osztályra, amikor már nehezen kapott levegőt háton fekve. Az orvosokat emiatt megkérte, hogy ültessék fel. Ekkor látta meg a falon az órát, és kezdte irányítani a légzését.

“Csak ültem ott, néztem az órát, és ütemesen lélegeztem mélyeket. Az orvosok azt mondták, hogy ez a mélylégzés mentett meg engem attól, hogy lélegeztetőgépre kerüljek.”

– mondta.

Hirdetés

A mélylégzés egy egyszerű relaxációs gyakorlat, amely segít megnyugodni stresszes helyzetben, de arra is jó, hogy a tüdő alsó részébe – amelyet a felszínes, mellkasi légzés során keveset használunk – is elég levegő jusson, és kihasználjuk egész tüdőkapacitásunkat.

A legegyszerűbb gyakorlat ezen a téren az, hogy lassan és számolva vesszük a levegőt, a fókuszált légzés ugyanis hamar lenyugtatja az embert. A mélylégzés másik módszere, hogy hasunkra és mellkasunkra tesszük a kezünket, majd belégzéskor igyekszünk a tüdő alsó részébe lélegezni. Ez akkor sikerül, ha csak a hasunkra helyezett kezünk emelkedik, a mellkasunkon fekvő nem.

Thomas a mélylégzést gyakorolta az intenzíven, és végül tényleg elkerült a lélegeztetőgépket, sőt, néhány nappal később kiengedték az osztályról, vasárnap pedig gyógyultan hazamehetett a kórházból.

Fotó: ITV
Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu


Hirdetés

Hozzászólások: