Egy híres orvos szerint a “fika” azaz az orrváladék megevése jót tesz az egészségünknek!

Hirdetés

Az állandó orrfolyás, szipogás egy elég kellemetlen állapot. Vannak, akik állandóan orrproblémákkal küzdenek, de olyan is akad, aki állandóan piszkálja az orrát. Ez egy olyan dolog, ami nagyon kiábrándító lehet a környezet számára. De lehetséges, hogy egészségügyi haszna lehet a műveletnek.

Scott Napper, kanadai biokémiai professzor szerint az orrpiszkálás egyáltalán nem biztos, hogy káros hatással van az általános egészségi állapotunkra. A témával kapcsolatosan, önkéntesek bevonásával átfogó vizsgálatot végzett. Kezdetben azt tárta fel, hogy milyen összetevőket tartalmaz az orrváladék.

Az orrváladék nagyrésze víz, de rengeteg port, szennyeződést, és baktériumot tartalmaz. Szűrőként működik, megakadályozza, hogy ezek az anyagok a garaton keresztül a nyelőcsőbe jussanak.

Hirdetés

Napper azt a témát feszegeti kutatásában, hogy miért egészséges lenyelni az orrváladékot. A modern ember, az evolúció előtti társadalommal ellentétben nem kényszerül rá, hogy lenyelje az orrváladékot. Azonban, bármennyire is furán hangzik, ez egy csomó antitestet tartalma, amely a szervezetbe jutva erősítheti az immunrendszert.

Napper feltételezése szerint az orrváladék bevitele a szervezetbe segít megedzeni az immunrendszert. Ez az elmélet azt a tényt támaszthatja alá, mely szerint a túlzott higiéniai eredményezte az allergiák kialakulását is. A kutatás végleges eredményei egyelőre pontosan még nem ismertek, de a professzor szilárd meggyőződése, hogy jó hatással van szervezetünkre, ha megesszük az orrváladékunkat.

Forrás: twice.hu

Hirdetés

Hozzászólások: