Egy hét különbséggel hagytak itt minket: ugyanaz okozta Csukás István és Zana József halálát

Hirdetés

Egy hét különbséggel hunyt el Csukás István (†83) és Zana József (†81), ráadásul a Kossuth-díjas író és a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett színművész hasonló okból és körülmények között távozott az élők sorából.

– Pista tüdeje vizesedni kezdett, ezért került kórházba. Miután a veséi felmondták a szolgálatot, elvesztette az eszméletét. Ez az állapot a halála pillanatáig tartott – mondta lapunknak Csukás jóbarátja, Húros Annamária díszlettervező, aki rendszeresen látogatta Süsü és Pom Pom atyját.

Hirdetés

– Édesapám nemrégiben ismét rosszabbul lett, bevizesedtek a szervei. Utolsó hetét a Honvédkórházban töltötte, és ma hajnalban leállt mindkét veséje – nyilatkozta az AC Newsnak Zana József lánya, Zita (24).

– Sajnos, ez a halálok nyolcvanéves kor felett jellemző – magyarázta dr. Kóczán István belgyógyász-kardiológus főorvos, hozzátéve: vélhetően mindkét idős művésznek keringési rendellenesség lett a végzete.

– A konkrét okot nem tudhatom, de ezeket a tüneteket jól ismerem. Mindkét esetben arra utalnak, hogy a szívizom vagy a koszorúerek betegségébe egyre jobban belefáradó szív már nem tudja a szükséges intenzitással keringetni a vért, emiatt ördögi körbe kerülnek az életfunkciók. A vese megfelelő kiválasztását megnehezíti a vérnyomás csökkenése, így egyre több víz halmozódik fel először a végtagokban, majd a létfontosságú szervekben. A tüdő nem tud elég oxigént termelni, és ennek általában a vesék az első áldozatai, ami a beteg sorsát is megpecsételi – foglalta össze a szakember, hozzáfűzve: egy ilyen összeomlást az orvosok már nem tudnak visszafordítani.

Forrás: blikk.hu

Hirdetés

Hozzászólások: