Egy Ausztrál város nagyszerű megoldást talált a műanyag hulladékok problémájának megoldására

Hirdetés

Mostanra már az egész világnak tudnia kéne, az általunk előállított műanyag hulladékok hatalmas mennyiségéről. Az óceánokban, a hulladéklerakókban, a kanálisokban elfogadhatatlan mennyiséget értek el az eldobott műanyagok.

Most, jobban mint valaha, tisztában kell lennünk a minket körbevevő környezettel és tudjuk, milyen hatása van ez a bolygóra, amelyen élünk. Egy ausztrál város látta, hogy mennyi hulladék és háztartási törmelék jut a természeti területekre, és úgy döntött, hogy ez a kissé egyszerű megoldás nagy változást eredményezhet.


Hirdetés

A zseniális ötlet egy nyugat-ausztráliai cégnél jött létre. A városi hatóságok egy szűrőrendszert vezettek be, lényegében nagy hálókat tette, a szennyvízcsövek végeire, hogy minden hulladékot összegyűjtsenek. A víz továbbra is szabadon áramlik, és megvédi a környezetet a szennyeződéstől.

Amikor a hálók megtelnek műanyaggal és szeméttel, azokat eltávolítják és a hulladékot a szemeteskocsikba rakják, és egy válogatóközpontba szállítják, ahol minden újrahasznosítható anyag elkülönül, majd kiválogatják. A hálók minősége garantálja a hosszú idejű használatot és az idő múlásával azok nem bomlanak le.


Hirdetés

A projekt azzal indult, hogy egyetlen egy hálót telepítettek a “Henry-medence” nevű helyre. A kormány és a polgárok hihetetlen különbséget tapasztaltak a természetes területekre eljutó hulladékok mennyiségében. A hulladékot általában a heves esőzések mossák el, és ezekbe az összegyűjtő rendszerekbe kerülnek bele, amely végül a természetes ökoszisztémába kerül. Ez a szűrőrendszer csupán néhány hét alatt 360 kilogrammnyi hulladékot fogott fel. És ez csak a kezdet.

A rendszer annyira hatékony volt, hogy úgy döntöttek, hogy minden hálózat végére telepítenek ilyen hálókat a hulladék mennyiség minimalizálására és a vadon élő állatok védelme érdekében. A végeredmény lenyűgöző volt, és a város büszke a rendszerre.

Az egyetlen hátránya, hogy ezek a hálok több mint 10000 dollárba kerülnek, és a kémelésük elég nehéz, de a lakók szerint a város tisztasága szempontjából megéri a befektetést.


Hirdetés

Hozzászólások: