Édesdeden aludt a sofőr a százhússzal közlekedő Teslában

Hirdetés

A múltban többször is írtunk a Tesla elektromos autókkal kapcsolatos furcsa történésekről, legutóbb egy modell gyulladt ki, korábban pedig egy másikban pornójelenetet forgattak sofőri felügyelet nélkül. Most egy amerikai pár vette videóra az esetet, amikor arra figyeltek fel, hogy a mellettük körülbelül 110-120 kilométerórával közlekedő Tesla modell vezetője édesdeden alszik a járműben, méghozzá Kalifornia egyik forgalmas autópályáján- írja a 24.hu

Hirdetés

A hölgy később felébredt, majd visszavette az irányítást az autopilot szoftvertől, addig a Teslának sikerült végig a saját sávjában haladnia. Ez azért nagy szerencse, ugyanis a gyártó honlapján is az olvasható, hogy az autopilotmód olyan sofőr felügyeletét igényli, akinek a kezei a kormányon vannak, és bármikor kész arra, hogy szükség esetén közbelépjen. „Ugyan az Autopilot egyre többet képes elvégezni, jelenlegi formájában még nem önvezető rendszer” – írják.

Érdemes hozzátenni, hogy az automatizált rendszerek terén is több szintet lehet elkülöníteni attól függően, hogy mi bízható rá biztonsággal az autó szoftverére. A Tesla autopilot úgynevezett ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) funkciókat tartalmaz, ami azt takarja, hogy a fejlesztések csak segítik a biztonságos vezetést, de a sofőr nem adhatja át az irányítást az autónak, és a felelősség is a sofőré.

Az eset kapcsán a gyártó ismét felhívta erre a figyelmet, és óva inti a felhasználókat attól, hogy túlságosan is rábízzák magukat az autó szoftverére, amennyiben a biztonságos közlekedés a céljuk.

Hirdetés


Hirdetés

Hozzászólások: