Drámaian emelkedik a kórházban ápoltak száma Magyarországon – Megszólalt Müller Cecília

Hirdetés

Egy hét alatt több mint duplázódott a kórházban ápoltak száma, ami különös volt annak tükrében, hogy a megelőző időszakban stabil csökkenő trendet láthattunk. Igazából, a csökkenő trend önmagában is meglepő volt, de ugyanígy meglepő az a nagyon gyors emelkedés, amit most mutat a grafikon. Hiszen valójában egy folyamatosan emelkedő trendet kellene látnunk. Megkérdeztük az Operatív Törzset, hogy mi áll a jelenség mögött.

Az elmúlt napokban drasztikusan emelkedik a kórházban ápoltak száma Magyarországon. Tegnap már több mint 1400-an voltak kórházban, ami több mint duplázódást jelent egy hét alatt.

A kórházban ápoltak számának anomáliájáról több cikkünkben írtunk. Október elején jelentősen csökkent a kórházban ápoltak száma egy emelkedő trendet követően, pedig a fertőzés már elérte az időseket, vagyis ennek a számnak emelkednie kellett volna.

Hirdetés

Akkor ezt a folyamatot láthattuk:

Az elmúlt egy héten viszont drasztikus növekedés látható a kórházi ápoltak számában. A kormányzat ezt azzal magyarázza, hogy új, dinamikus jelentési rendszerre álltak át az ellátóhelyek.

Az új jelentésről azt lehet tudni, hogy a korábbi napi 2 jelentés helyett már minden órában küldenek adatot a kórházak. Ettől azonban önmagában nem kellene, hogy úgy megváltozzon a kórházban ápoltak számának a trendje, mint ahogy láthattuk. Vagyis: a nap végén – amelyik adat bekerül a másnapi összesítése – nem lesz több vagy kevesebb beteg attól, hogy napközben is többször küldtek adatokat a kórházak.

Megkérdeztük az Operatív Törzset, hogy miért emelkedik napok óta gyors ütemben a kórházi ápoltak száma. Azt is megkérdeztük, hogy miben változott a kórházi ápoltak számának összesítése az elmúlt héten, ami kiváltotta ezt a folyamatot.

Hirdetés

A Portfolio kérdésére Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón közölte: “örülök a kérdésnek, hiszen ezt próbálom közvetíteni naponta önök felé. A második hullám kezdetén elsősorban a fiatal korosztály, a 20-25 évesek vonódtak be a pozitív esetek közé, akik hétről hétre átadják az egyre idősödő korosztálynak, így nő az átlagéletkora a pozitív eseteknek. A növekvő pozitivitási esetszám maga után vonja természetszerűleg azt, hogy egyre többen kerülnek kórházba is. Egyre többen kapják el a betegséget úgy, hogy idősebbek vagy magas kockázatú csoportokba tartoznak. Ők lesznek azok, akiknél súlyosabban zajlik a betegség, kórházba kerülnek, és lélegeztetőgépre kerülhetnek, ezért fontos a felelősségteljes magatartás” – zárta szavait.

Müller szavaiból arra lehet következtetni tehát, hogy egyre többen kerülnek súlyos állapotba. Az azonban továbbra is kérdés, hogy az új adatszolgáltatás miként befolyásolja a kórházi ápoltak nap végén lejelentett összlétszámát, illetve miért láttunk még a közelmúltban csökkenő kórházi esetszámokat. Bár erre nem kaptunk választ, a friss számok fényében úgy tűnik, hogy a grafikonon a csökkenő szakaszon egyszerűen érdemes átnézni, mint egy statisztikai anomálián. Enélkül egy stabil emelkedő trend rajzolódik ki, ami a járvány gyorsulását sugallja. Ez így már konzisztens több más járványügyi adattal.

Forrás: portfolio.hu

Hirdetés

Hozzászólások: