Dr. Lenkei Gábor elmagyarázza, hogy mennyi C-vitaminra van szüksége az emberi szervezetnek.

Hirdetés

„Tudjuk, hogy a C-vitamin javasolt napi adagja 60 mg.
Nagyon jó!
Akkor azt mondom, nézzük meg, a C-vitaminról van egy alapvetően fontos ismeret.

1.) Az élőlények, szinte kivétel nélkül – és ezen van a hangsúly – szinte kivétel nélkül, ugyanúgy, ahogy a koleszterint, a saját testükben állítják elő a szükséges C-vitamin mennyiséget.
Nincsenek kiszolgáltatva annak, hogy esznek-e C-vitamint, vagy sem.
Tehát az élőlények túlnyomó többsége megtermeli magának a C-vitamint.

Van néhány balfék.
Egész pontosan egy tucatnyi.
Akik nem tudom, hogy mit csináltak, lehet, hogy a kocsmában voltak, amikor a “C-vitamintermelő-képességet” osztották, mert lemaradtak….
Közéjük tartozik az ember, az emberszabású majmok, egy gyümölcsdenevér fajta, még néhány balfék, meg a kis, hülye tengerimalac.
Szóval a tengerimalac és az ember egy hajóban eveznek ebből a szempontból.

Nézzük meg, mit javasolnak a tengerimalacnak a szaklapok. A szakemberek.

Hirdetés

Azt mondják, a tengerimalacok, – tudják melyik az, nem a hörcsög, hanem a nagyobbik. …
A tengerimalacok átlag súlya nagyjából 1 kiló.
A „hölgyek” természetesen karcsúbbak, 80 deka körüliek.
Az „urak”, azok olyan másfél kilóra is felcseperednek.
És azt mondja a szakirodalom, hogy 1 kg tengerimalacnak, a naponta elfogyasztott zöldség és gyümölcsfélén túl, 1 kg testsúlyra 30 mg C-vitamint kell adni.
Felmerül bennem a kérdés:
Hogy lehet az ember adagja két kiló tengerimalacé?
Jó.
Akkor tanuljunk egy kicsit tovább a tengerimalacról, mert egy gyerek ilyenkor kérdezne. Azt mondja: „Azt mondtad, nem nehéz ezt kideríteni „ – mondaná egy józan gyerek, „ Azt mondtad, hogy termeli sok állat. Mennyit termelnek?”
Ó, de jó kérdés!
Nézzük meg!

Ahhoz, hogy összehasonlítható legyen az emberrel, – ezeket a mennyiségeket, amiket az állatok termelnek, – átszámítottuk egy 70 kilós ember testsúlyára.
És nem mondok el minden ilyen adatot, mert nagyon szerteágazó lenne, de annyit ízelítőül, hogy a kutya- és macskafélék, fajtól függően naponta, 2000-3000-4000 mg C-vitamint termelnek egy 70 kilós ember testsúlyára átszámítva.
Na, akkor most hasonlítsuk össze az adatokat!
Ha a tengerimalacé egy kilóra 30 mg, akkor egy 50 kilós embernek 5×30, 1500, minimum 1500 mg, azaz másfél gramm C-vitamint meg kellene ennie naponta, ha olyan szorgalmasan eszi a zöldség- és gyümölcsféléket, mint a tengerimalac….
Egy 70 kilós embernek 70×30 az 2100, naponta 2100 mg, vagy 2.1 gramm C-vitamint meg kéne ennie.
Egy 100 kilós embernek 3000 mg-ot, 3 grammot.
Hasonlít, nem?
Kutya-macskafélék nagyjából ebben a nagyságrendben termelnek C-vitamint.
Mint amennyit a tengerimalacnak javasolnak, és mint amit az alapján ki lehet számolni az embernek.

Hirdetés

Én nem szeretem a tekintélyelvűséget, nem nagyon szoktam nagy neves tudósokra hivatkozni, de azért itt megemlíteném, hogy volt egy híres magyar, aki Nobel-díjat kapott a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért.
Szentgyörgyi Albert, aki eleinte azt javasolta, hogy minden ember, minden nap, minimum 1000 mg C-vitamint fogyasszon el.
Később rájött, hogy ez kevés, és többet javasolt!
Nagyjából valahol itt, ebben a nagyságrendben. (mutat a táblára.)
Azt is javasolta, hogy a C-vitamint jó lenne kilós kiszerelésben árulni az élelmiszerboltokban, a só, liszt, cukor mellett, és hogy az asztalon ott kellene, legyen az asztal közepén a C-vitamin-tartó.
Hát a gyereknek azt mondanám, „hogyha szerzel némi ismeretet, van egy kis józan eszed, és mersz kérdezni, akkor legalább nem csinálnak belőled tengerimalacot!

Mert egyébként elmentek a patikába, te meg egy nagy kigyúrt tengerimalac, – ilyen 2 kilós, – beálltok a sorba, s kellemetlen helyzetbe fogsz kerülni, mert a tengerimalac megkopogtatja a pultot, és azt mondja, hogy: „Kérem a napi C-vitamin adagomat, 60 mg-ot! Meg ennek a kis lükének is tessék annyit adni, mert ő azt hiszi, hogy neki ennyi is elég!”

Részlet: Dr. Lenkei Gábor Egészségünk titkai című, közönség előtt tartott előadásából


Hirdetés

Hozzászólások: