Dr. Lengyel Árpád mentette a Titanic túlélőit. Ezt Ti tudtátok? És ezzel miért nem dicsekedett senki sem?

Hirdetés


Mindenki hallott a Titanic elsüllyedéséről, azonban csak nagyon kevesen tudják, hogy egy magyar orvos, bizonyos Dr. Lengyel Árpád mentette a Titanic túlélőit. Ez azonban tény: az óriásgőzös túlélőit megmentő hajónak, a Carpathiának az egyik orvosa magyar volt.

Az 1900-as évek elején két magyar orvos nevét ismerte az egész világ: Semmelweis Ignácét és Lengyel Árpádét. A 100 évvel ezelőtti katasztrófa után a magyar orvost valóban hősként ünnepelték. Dr. Lengyel Árpád Pilismaróton született 1886. március 19-én Budapesten. Ekkor még senki nem tudhatta, hogy kulcsfontosságú szerepe lesz a Titanic mentési akciójában.

Hirdetés

Lengyel Árpád története valóban figyelemre méltó. A Budapesti Magyar Királyi Tudományegyetem orvosi karán 1909-ben végzett Lengyel Árpád 1911-ben jelentkezett a patinás brit hajótársaság, a Cunard Line hirdetésére, amelyben angolul beszélő magyar orvost kerestek a Carpathiára.

Akkoriban ugyanis a magyarok tömegesen vándoroltak ki Amerikába, s a megfelelő utazási körülmények biztosítása érdekében az Osztrák-Magyar Monarchia szerződést kötött a hajótársasággal. A kivándorlás nagyságrendjét mutatja, hogy a Cunard külön erre a célra három hajót építtetett: a Pannoniát, a Slavoniát és a Carpathiát.

A három hajó menetrend szerint szállította az utasokat; novembertől májusig Trieszt (később Fiume) és New York, a nyári hónapokban pedig Liverpool és New York között.
S.O.S. Titanic!

Dr. Lengyel Árpád, hajóorvos 1912 április 15-re virradó éjszaka a Carpathia hajón teljesített szolgálatot, amikor hajnali negyed egykor egy tiszttársa beszaladt a kabinjába és rémülten értesítette, hogy süllyed a Titanic. Arthur Henry Rostron kapitány rögtön megparancsolta, hogy induljanak és segítsenek a mentésben. A magyar orvos ott állt, ahol felhúzták a mentőcsónakokból a túlélőket. A hajón 3 orvos volt, de csak Lengyel doktornak volt mentős tapasztalata, ezért ő szelektálta a sérülteket. Azon a szomorú éjszakán 705 túlélőt kellett szelektálnia a sérüléseik mértékének függvényében.

Hirdetés

A Carpathia Fiuméből – New Yorkba tartott, a mentést követően azonban még 3 napig hajóztak, mire megérkeztek az amerikai városba. Az orvos naplójából kiderül, hogy elszomorító volt az a bizonyos 3 nap. Az emberek a családtagjaikat keresték, volt aki a gyermekét, más a férjét, a szüleit. A túlélők jajveszékeltek és a legénység sajnos nem tudott nekik segíteni, mert elhunyt szeretteiket senki sem adhatta vissza.

Forrás: ketkes.com


Hirdetés

Hozzászólások: