Döntöttek: szabadstrand lesz a Római-parton

Hirdetés

Balogh Zoltán – MTI

Budapest területén eddig tilos volt a Dunában fürdőzni. Ez most változik: szabadstrand nyílik a Római-parton.

Szeptember 24-én ülésezett Óbuda-Békásmegyer képviselő-testülete. Határoztak a római-parti szabadstrand kialakításáról és működtetéséről kiírt pályázatról is. Lakossági megkeresésre az önkormányzat már régóta foglalkozik a Római-parton szabadstrand kialakításának lehetőségével, hogy a nagy hagyománnyal bíró fővárosi dunai fürdőzés újraéledjen a kerületben. A pályázat a Piroska utca és a 60002/2 helyrajzi számú ingatlan közötti szakaszt jelöli ki, szabadon választható területrész meghatározásával.

Hirdetés

Környezetrendezési koncepciót kell beadnia a szabadstrand létesítésének és működtetésének kidolgozásával, a fürdőhely-kijelölésre vonatkozó jogszabályi feltételek betartásával. A pályázat benyújtásának határideje 2020. november 30. – írja az önkormányzat.

A dunai strandolás megosztó: sok helyen Budapesten – de a felsőbb szakaszon, Szentendrénél és Tahitótfalunál is – belefolyik a szennyvíz a Dunába, ezért tilos a fürdőzés. A 3. kerületi önkormányzat idén már több alkalommal vett mintát a Duna vizéből a Római-parton. A mérések azért fontosak, mert szabadstrandot létesíteni csak olyan helyen lehet és érdemes, ahol van rendszeres mérés és a mérés eredményei azt mutatják, jó minőségű a víz.

A szezon eleji mérésen mind a négy mintavételi helyen az Aelia Sabina köztől a Kossuth Lajos üdülőpartig, minden mért szempont szerint fürdésre alkalmas volt a Duna vize.

Forrás: 3.kerulet.ittlakunk.hu

Hirdetés

Hozzászólások: