Döntött a kormány: ennyi fok lehet az iskolákban

Hirdetés

Fotó: Getty images

A magyar kormány nemrégiben új szabályokat fogadott el, melyek előírják az iskolai épületek minimális hőmérsékletét a téli hónapokban. A döntés, amelyet Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertetett, szombaton került nyilvánosságra. A jogszabály azóta a Magyar Közlönyben is megjelent, így hivatalosan is életbe lépett.

Hirdetés

Az új szabályozás kimondja: „Olyan köznevelési intézményben, amelynek épületében 14. életévüket be nem töltött gyermekek gondozása, nevelése, illetve oktatása zajlik, a fűtés útján biztosított léghőmérsékletnek legalább a 20 Celsius-fokot el kell érnie”. Ezzel tehát az általános iskolákban tanuló gyerekek számára garantálják a 20 fokos minimumot az év hidegebb hónapjaiban.

Emellett az új szabályok meghatározzák azt is, hogy a középiskolák és a szakképző intézmények téli hőmérséklete sem eshet 18 Celsius-fok alá. Fontos, hogy ez a szabály minden olyan intézményre érvényes, függetlenül attól, hogy milyen fenntartásban működik az iskola. Ezen túlmenően, a jogszabály lehetőséget biztosít az intézmények számára, hogy a fenntartók vagy a kancellárok, figyelembe véve a 18 és 20 fokos minimumot, további irányelveket alkossanak az iskolai hőmérsékletek meghatározására.

Hirdetés

Az intézkedés nagy valószínűséggel befolyásolja majd az iskolák üzemeltetési költségeit, hiszen azok az intézmények, melyek eddig alacsonyabb hőmérsékleten tartották az osztálytermeket, most emelhetik a fűtés intenzitását. A döntés pozitívan érinti majd a diákok és a pedagógusok komfortérzetét a hidegebb hónapokban, azonban fontos figyelembe venni az intézkedés gazdasági és környezeti vonzatait is.


Hirdetés

Hozzászólások: