Döntött a kormány: Az új törvény törölné a strand és kemping fogalmát

Hirdetés

Fotó: strand.hu

Az új törvény törölné a strand és kemping fogalmát. A Magyar Építész Kamara területrendezési tagozata ellenben nem tartja jó ötletnek a Balaton vízpartjának szabályozási felszabdalását, mivel a köz- és magánfunkciók egyensúlya csak akkor biztosítható, ha a vízpartot egy egységként kezelik – írja a Népszava.

Hirdetés

A kormány a tervezet szerint felhatalmazást kap arra, hogy rendeletben állapítsa meg a Balaton vízparti területeit és azok területfelhasználását rögzítő Vízparti Tervet, a vízparton alkalmazandó építési követelményeket, a kikötők létesítési feltételeit, sőt a kormány szabhatja meg a csónakkikötőt érintő természetvédelmi hozzájárulás követelményeit.

A kamara fontosnak tartaná, ha bekerülne a törvénybe, hogy a tó körül a zöldterület aránya nem lehet kisebb a beépítésre szánt területek 10 százalékánál. Hibásnak tartják a Balaton tómedrének jogi értelemben vett csökkentésére irányuló módosítást is, de nem tartják jó ötletnek a magánfürdőházak építését sem a tómederben.

Hirdetés

Az építészeti törvényjavaslatot a múlt héten bocsátotta társadalmi egyeztetésre a tárca, amely csütörtökön már le is zárul. Ha még az őszi ülésszakban elfogadja a parlament, akkor több lépcsőben 2024. és 2027. július 1. között lép hatályba.


Hirdetés

Hozzászólások: