Demeter Szilárd: “Katonája csak Orbán Viktor miniszterelnök úrnak vagyok” – Videó

Hirdetés

Fotó: youtube

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Partizánnak adott interjújában úgy fogalmazott: már az is szembemegy a személyi ambíciójával, amit jelenleg csinál, és ezt is kizárólag az Orbán Viktor iránti elkötelezettségéből teszi – írja a HVG, ami részletes beszámolót közölt az interjúról.

„Mi lenne az a titulus, amit magad mellé odaírnál?” – tette fel a kérdést a Partizáncímű műsorban Gulyás Márton Demeter Szilárdnak. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója úgy fogalmazott: intellektuális szakmunkás.

Hirdetés

Demeter azt mondta, a szakmunkája abban merül ki, hogy megpróbál megoldani problémákat. „Mint Mr. Wolf a Ponyvaregényből?” – érkezett a kérdés, mire a főigazgató azt mondta: „Nem én mondtam, de igen, azt is, nyilván, van, amikor hullát kell eltakarítani, akkor szoktak szólni nekem. Amikor a kulturális kormányzat úgy látja, hogy bizonyos problémát meg kell oldani és erősebb akarat kell hozzá, unortodoxnak nevezhető vízió, akkor általában megtalálnak feladatokkal” – magyarázta, és hozzátette: minden nyári szabadságon attól tart, hogy megcsörren a telefonja, mert eddig még mindig így volt.

„Valahogy megtalálnak azok a feladatok, amelyekért nincs nagy tülekedés a kultúra különböző szintű vezetői között. (…) Ez macerás, konfliktusokkal jár, be kell vállalni, szembe kell fordulnod olykor a saját érdekközösségeddel is. A magyar elit tagjai között a viszonyok nagyon terheltek. Még nem találkoztam olyan, a magyar elithez tartozó személlyel, aki ne lett volna megsértődve valakire öt, tíz, tizenöt, húsz vagy ezer év távlatából, teljesen mindegy.” De

Hirdetés

Gulyás Márton műsorvezető elmondta, nemrég járt náluk a műsorban Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, aki a Kommentárban írta meg gondolatait a sikeres magyar kulturális politikáról. Ebben – Gulyás szerint – mantraszerűen hozta vissza azt a központi mondatot, miszerint az összes alkotásnak, intézménynek, a művészeti tér egészének azt kell sugároznia, hogy a világ legjobb dolga magyarnak lenni. „Te mennyire azonosulsz ezzel a mondattal?” – kérdezte Gulyás Demetertől.

„Az a kérdés, hogy ebben mennyi az értékítéleti tartalom. Tehát azt mondjuk, hogy a világ legjobb dolga magyarnak lenni, az egy életérzés, akkor ezzel maximális egyetértek. Ha azt mondja, hogy értékesebb a magyar kultúra, mint a román, a szerb, a német vagy a francia, akkor nem értek vele egyet. Én ezt a típusú értékítélet-különbséget, hogy a miénk jobb, mint a másik, azért nem tartom jónak, mert ez kicsit nehezen megítélhető, objektív mérőszámait nem nagyon látom, azt tudom mondani, hogy nekünk nem azért fontosabb a magyar kultúra, mint a román, szerb stb., mert jobb, mint az, hanem azért, mert a miénk. Ez vagyunk mi, ez tesz minket önazonossá.”

Hirdetés

Gulyás megkérdezte Demetert, hogy mit gondol arról a felvetésről, hogy csak olyan kulturális termékek kapjanak közpénzt, amelyek felvállalják ezt az üzenetet.

Így van, ezzel egyetértek – mondta a PIM főigazgatója.

Demeter a Habony Árpádhoz fűződő viszonyáról is beszélt, de azt cáfolta, hogy része akart volna lenni a kulturális kormányzati struktúrának, mert már az is szembemegy a személyi ambíciójával, amit jelenleg csinál, és ezt is kizárólag az Orbán Viktor iránti elkötelezettségéből teszi.


Hirdetés

Hozzászólások: