DAGANAT ELLEN OLAJBOGYÓ KIVONAT

Hirdetés

A Granada Egyetem kutatói felfedezték, hogy az olajbogyóból származó egyik hatóanyag képes a daganatsejtek megjelenésének és növekedésének gátlására.

Dr. José Antomio Lupiánez Cara professzor vezetésével Dr. Fernando Jesús Reyes Zurita munkatársaival felfedezte, hogy az olajbogyóból kinyerhető maslinsav képes megakadályozni a daganat kialakulását, valamint a karcinogén hatások esetén apoptosist, programozott sejthalált vált ki. A maslinsav megtalálható az olajbogyó levelében, valamint az olivát borító viaszburokban és az olajbogyó összezúzásakor keletkező püréből lehet kinyerni.

Hirdetés

A maslinsav tulajdonképpen egy fehérjebontó enzim gátló szer (proteáz inhibitor) melynek többek között a sejt növekedésére is hatása van. Segítségével befolyásolható a sejtek túlburjánzása, mely tipikus a daganat növekedésére. A kutatóknak sikerült a világon először molekuláris szinten belelátniuk abba a folyamatba, ahogy a maslinsav megakadályozza a daganatsejtek növekedését.

“A maslinsavnak három előnyös tulajdonsága van, melyek közül az első, hogy a többi daganatellenes szerrel ellentétben természetes anyag, ezért sokkal kevésbé toxikus. A második, hogy csak a daganatos sejteken hat, mivel azok savasabbak a normális sejteknél. A harmadik pedig az, hogy nem csak a kialakult daganat növekedését gátolja, hanem megelőző, tehát a daganatos átalakulásra leginkább hajlamos sejtekben akadályozza meg az átalakulást.” – magyarázta a kutató.

Bár a kutatócsoport csak a vastagbélrák esetében tanulmányozta a maslinsav hatását, több más daganat esetében használhatók, és azt tervezik, hogy hamarosan nem csak egereken, hanem embereken is meg lehet majd vizsgálni a szer hatékonyságát.


Hirdetés

Hozzászólások: