Csehország több mint 3,7 milliárd korona értékben küldött segélyt Ukrajnának

Hirdetés

Csehország eddig több mint 3,7 milliárd korona (60 milliárd forint) értékben küldött katonai és humanitárius segélyt Ukrajnának – közölte Petr Cech védelmi miniszterhelyettes a képviselőház védelmi bizottságának csütörtöki ülésén.

Hirdetés

“Ágyúkhoz való lőszert, kézifegyvereket, egészségügyi anyagot és légvédelmi eszközöket küldtünk Ukrajnának” – jelentette ki a miniszterhelyettes. “A hadianyag többsége szovjet gyártmányú volt, minek következtében biztosak lehetünk abban, hogy az ukránok tudják kezelni. Csehország nagyságára való tekintettel igen jelentős segítséget ad Ukrajnának” – szögezte le Petr Cech.

Hirdetés

Az ellenzéki pártok képviselői bírálták, hogy a kormányzat szerintük “túl bizalmasan” kezeli az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget, és még őket sem hajlandó pontosabban tájékoztatja róla. “Háború van, érzékeny adatokról van szó. Nem lehetnek nyilvánosak” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Petr Fiala miniszterelnök a csütörtök délutáni parlamenti interpellációk során sem kívánt részletekbe bocsátkozni. Egy ellenzéki képviselő kérdésére csak annyit pontosított, hogy a humanitárius segély értéke 130 millió korona (2,16 milliárd forint).

A kormányfő felszólalásában megerősítette, hogy Csehország segítségnyújtása Ukrajnának folytatódni fog.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: