Csaknem 4,5 millió ember maradt áram nélkül Ukrajnában

Hirdetés

Fotó: Anton Petrus via Getty Images

Ukrajnában csaknem 4,5 millió ember maradt áram nélkül péntekre virradóra az ország infrastruktúráját ért orosz csapások miatt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezt “energetikai terrornak” minősítette.

Az államfő csütörtök este elhangzott beszédében arról számolt be, hogy Kijevben és az ország tíz másik régiójában ideiglenesen nem volt áram. Hozzátette: az oroszok “nem tudják legyőzni Ukrajnát a csatatéren, ezért “energiaterrorral” próbálták megtörni népünket”.

Hirdetés

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtökön bejelentette, hogy a Kijev kérésére ellenőrzött három helyszínen “nem talált be nem jelentett nukleáris tevékenységre utaló jeleket”. Ezzel kapcsolatban Zelenszkij azt hangoztatta, hogy ezek a megállapítások “egyértelmű és megdönthetetlen bizonyítékai” annak, hogy Ukrajnában nem készült piszkos bomba, amivel Moszkva vádolta Kijevet.

Hirdetés

Az államfő beszédével párhuzamosan Ukrajna határozottan elítélte, hogy a déli Herszon régióban az orosz hadsereg tömegesen kitelepíti a helyi lakosokat. Hasonló intézkedések történnek Zaporizzsja és a Krím közelében, akárcsak szintén délen, valamint keleten (Luhanszk és Donyeck megyékben), ami együtt jár a “megszállók fosztogatásával” – vélekedett az ukrán külügyminisztérium.

Orosz részről a herszoni kitelepítést azzal magyarázták, hogy az ukrán hadvezetés nagyszabású rakétacsapásra készülhet a térségbeli, kahovkai vízerőmű gátja ellen, ami hatalmas árvízzel fenyeget.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: