Csak Kína képes az ukrajnai békemegállapodásra – mondja Franciaország

Hirdetés

Fotó: ALEXEI DRUZHININ/Sputnik/AFP/Getty Images

Egy francia elnökségi forrás szerint Kína a világ egyetlen országa, amely képes lehet közvetíteni egy ukrajnai megállapodást, köszönhetően hatalmának és szoros kapcsolatának Moszkvával. A CNN-nek tett megjegyzés Emmanuel Macron francia elnök közelgő pekingi látogatása előtt hangzott el.

A forrás szerint “Kína nyilvánvalóan azon kevés országok egyike a világon – talán az egyetlen -, amelynek ‘sorsdöntő’ hatása lehet a konfliktusra mindkét fél számára”.

Kína már felvállalta a lehetséges közvetítő szerepét az ukrajnai békefolyamatban, miután a kormányzó Kommunista Párt februárban közzétette 12 pontos “álláspontját az ukrajnai válság politikai rendezéséről”. A nyugati média a dokumentumot “béketervnek” nevezte, bár nem ad részletes útmutatást a konfliktus lezárására, hanem olyan elveket sorol fel, amelyeket Peking minden jövőbeli megállapodásnak javasol.

Hirdetés

A 12 pont mindkét fél számára engedményeket tartalmaz. Egyrészt hangsúlyozza, hogy “minden ország szuverenitását” tiszteletben kell tartani, ami Kijev ragaszkodását a konfliktus előtti határokhoz tükrözi, másrészt pedig azt, hogy “minden ország jogos biztonsági érdekeit és aggodalmait komolyan kell venni”, ami utalás Moszkva vonakodására a NATO további terjeszkedésével kapcsolatban.

Bár a Kreml üdvözölte a kínai álláspontot, az amerikai külügyminisztérium elutasította azt mint “taktikai lépést”, amellyel Oroszország javára próbálták húzni a konfliktust. Ukrajna elnöke, Vlagyimir Zelenszkij csak a dokumentum néhány pontjával ért egyet.

Emmanuel Macron szerdán Kínába utazik Hszi Csin-ping elnökkel és Li Csiang miniszterelnökkel való találkozóra. A CNN forrása szerint megpróbálja “megtalálni a módját annak, hogyan lehet olyan megoldásokat találni, amelyekkel középtávon véget lehet vetni ennek a háborúnak”. Ugyanakkor a Reuters szerint Macron szigorú Macron szigorúan figyelmeztetni fogja Hszit, hogy ne adjon Oroszországnak fegyvereket, amelyeket Ukrajnában használhatna.

Hirdetés

Hogy Peking hallgatni fog-e rá, az egy másik történet. Miközben Washington fokozza katonai jelenlétét Kína körül, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig diplomáciai következményekre célozgatott Peking számára a Moszkvával való kapcsolata miatt, Hszi a múlt hónapban több mint egy tucat megállapodást írt alá Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a kínai védelmi minisztérium pedig kijelentette, hogy kész megerősíteni a katonai együttműködést Oroszországgal.

Forrás: CNN
Borítókép: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: