COVID-19: az oltás mellékhatásaira figyelmeztetnek Norvégiában

Hirdetés

A koronavírus elleni vakcinák veszélyesek lehetnek a nagyon idős, beteg emberek számára – erre figyelmeztet a norvég egészségügyi hatóság. Ez az első ilyen jelzés egy európai országból azóta, hogy a kontinensen tömegesen elkezdték beoltani az embereket.

A norvég szakemberek arról számoltak be, hogy az idősek közül 23-an haltak meg az országban nem sokkal azután, hogy megkapták az első COVID-oltást. Mindannyian elmúltak már 80 évesek, és idősotthonokban éltek.

Hirdetés

13 ember boncolása után azt állapították meg, hogy a vakcina mellékhatása szerepet játszhatott az amúgy is gyengélkedő idősek halálában.

„Azoknál, akik a legtörékenyebb állapotban vannak, az oltóanyag viszonylag enyhe mellékhatása is komoly következményekkel járhat. Megfontolandó, hogy nekik érdemes-e beadni a vakcinát” – közölte a Norvég Közegészségügyi Intézet.

A norvég gyógyszerügynökség szerint mindez nem jelenti azt, hogy a fiatalabb, egészséges embereknek óvakodniuk kellene a koronavírus-vakcina beadatásától.

“Az orvosoknak alaposan meg kell fontolniuk, hogy kiket oltanak be. A nagyon törékeny helyzetben lévők és a nagyon idősek csak egyéni felmérés után kaphatnak oltást” – mondta az Euronews-nak Steinar Madsen, az ügynökség orvos-igazgatója.

Norvégiában több mint 30 ezer embert már beoltottak a koronavírus elleni vakcinával december vége óta.

Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség új vezetője azt mondta, hogy a COVID-vakcinák biztonságosságának figyelése lesz az egyik legnagyobb kihívás, amint széles körben beoltják az embereket minden európai országban.

Címlapfotó: Kay Nietfeld/MTI/MTVA


Hirdetés

Hozzászólások: