Budapestre tartó kínai turisták miatt aggódnak a szomszédban – Orvosok és határőrök figyelik a csoportok mozgását

Hirdetés

Pénteken kezdődtek a kínai holdújévi ünnepek, amikor milliók kelnek útra Kínában, bel- és külföldre egyaránt. Most azonban a koronavírus-járvány miatt nem lesz így. Mint arról a Blikk is beszámolt, a kínai hatóságok hétfőtől leállítoták az összes csoportos utazást bel- és külföldre egyaránt, hogy meggátolják az új koronavírus okozta járvány terjedését. Ez azonban nem jelenti a már úton lévők hazautaztatását, ami miatt egyes balkáni országokban már most különleges figyelemmel kíséri a sajtó egyes csoportok mozgását.

Hirdetés

A bosznia-hercegovinai klix.ba számolt be egy Horvátországból Szarajevó környékére érkezett 29 fős kínai turistacsoportról, amelynek tagjai közül tizennyolcan Vuhanból, a koronavírus-járvány középpontjából származnak. A csoport tagjait a határrendészet és a közegészségügyi intézet munkatársai ellenőrizték, miután Horvátország felől beléptek Boszniába. A hatóságok hangsúlyozták, hogy mindenkit egészségesnek találtak, és pánikra semmi ok.

A szerb Blic.rs munkatársának közben belgrádi források megerősítették, hogy a csoport európai körutazáson vesz részt, és a tervek szerint érintik majd Budapestet is.

Egy másik vuhani csoport a napokban érkezett Milánóba, ahonnan ugyancsak Horvátországba utaztak tovább. A járvány kitörése óta egyes országokban fellángoltak a Kína-ellenes indulatok, Dél-Koreában például már több mint 500 ezren csatlakoztak ahhoz a petícióhoz, amely megtiltaná a kínaiak beutazását – írta a Reuters. Az országban eddig négy megbetegedést regisztráltak, egy kínai férfi mellett három dél-koreait, akik Vuhanból tértek haza.

Forrás: blikk.hu


Hirdetés

Hozzászólások: