Bringasztráda-hálózat lesz Budapesten – térképen a tervek

Hirdetés

A Budapesti Közlekedési Központ a budapesti aktív és mikromobilitás (vagyis a gyaloglás, kerékpározás és kis elektromos járművek – pl. rollerek) helyzetéről, jövőjéről és a bringasztráda-hálózatról készített vitaindító dokumentumot.

Ezeket a közlekedési módokat – vagyis a biciklizést, gyaloglást, kis elektromos járművek használatát – fejlesztenék a fővárosban, hogy élhetőbb legyen Budapest. A dokumentum szerint fontos a gyalogos-kerékpáros útvonalak minőségének, a közterületek biztonságának javítása; a rekreációs aktív „utazások” érdekében szükség van a megfelelő helyszínek biztosítására, „egészséges” utcák, zöldfelületekkel övezett utak kiépítésére, hogy legalább a közeli kirándulásokra ne autóval induljanak a budapestiek; nélkülözhetetlen az együttműködés a közösségi közlekedéssel; illetve a közösségi közlekedés mellett a kerékpározás, a gyaloglás, a mikromobilitás nagyobb aránya növelheti egy adott út áteresztőképességét, amely a gépjárműforgalom számára is megoldást jelent a torlódások csökkentésére.

Hirdetés

A cél, hogy egy zöld és fenntartható, a klímavédelmet szem előtt tartó Budapestet építsenek. Ennek a munkának az egyik fontos lépése lehet a most vitára bocsátott dokumentum, írja a BKK.

A BKK 10 javaslata az aktív és mikromobilitás fejlesztésére:

Megállítják / lassítják a városi és elővárosi utazások számának növekedését.
Átalakítják és újraosztják a budapesti közterületeket, közutakat, egyre nagyobb teret adva az aktív mobilitási módoknak.
Összefüggő, biztonságos, kényelmes, vonzó gyalogos- és kerékpáros-útvonalhálózatot hoznak létre, mely versenyképes alternatívát kínál az egyéni motorizált közlekedés mellett. Ezen hálózat kiemelt elemei a Bringasztrádák.
Segítik a közösségi közlekedéssel kombinált aktív és mikromobilitást.
Pénzügyileg is versenyképessé teszik az aktív és mikromobilitást (pl. a parkolási, a kölcsönzési, a használati) árak, feltételek újraszabályozásával.
Megvalósítják az aktív és mikromobilitás teljes körű integrációját a saját (pl. FUTÁR) és a piaci alapon működő utazástervező és információs rendszerekbe.
Aktív szemléletformálást végeznek annak érdekében, hogy az utakon partnerként közlekedjünk együtt: oktatás és kampányok (az iskolákban és a járművezetőknek).
Szemléletformáló akciókat szerveznek az aktív és mikromobilitás előnyeinek népszerűsítésére.
Javaslatot tesznek hatékony szabályozásra és ellenőrzésre a biztonságosabb gépjárművek (különösen a főváros útjait használó tehergépjárművek), az elektromos rollerek és kerékpárok érdekében.

Hirdetés

Olyan szervezeti rendszeren dolgoznak, mely biztosítja a fenti intézkedések hatékony végrehajtását, és a létrejövő komplex szolgáltatáscsomag(ok) hatékony menedzselését, együttműködve a lakossággal, a civil szervezetekkel, a vállalkozásokkal, a kerületekkel és a kormányzati intézményekkel.
Budapesten bringasztráda-hálózat jönne létre: a bringasztráda szélesebb útfelületekkel és biztonságosabb csomóponti átvezetésekkel gyors, közvetlen, akadálymentes, biztonságos, kényelmes kapcsolatot teremtene a városközpontok, lakóterületek, munkahelyek között a korábbi kerékpárutakhoz, kerékpársávokhoz képest. A térképen szereplő útvonalak olyan tengelyek / folyosók, amelyek mentén a hosszabb kapcsolatok létrehozását tartják indokoltnak és hasznosnak, hogy növeljék a kerékpározás arányát a városi közlekedésben.

Bringsztráda-hálózat terve:

Hamarosan a budapestiek véleményét is kikérik a fejlesztésekről – írja a BKK.


Hirdetés

Hozzászólások: