Botrány a téli olimpián: Liu Shaolin Sándortól elvették az aranyérmet, Liu Shaoang bronzérmes

Hirdetés

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók vegyes váltójának bronzérme után Liu Shaoang harmadikként végzett az 1000 méteres döntőben, amelyben hiába ért Liu Shaolin Sándor elsőként a célba, utólag kizárták.

Hirdetés

A pekingi téli olimpia hétfői napján a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában újra éremért szurkolhattunk: Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is bejutott a döntőbe, ahol a mieinken kívül három kínai, Wu Dajing, Ren Ziwei és Li Wenlong harcolt az érmekért. A finálé első rajtja sikeres volt, a két magyar a középmezőnyben kezdett, majd Liu Shaoang élre állt, Liu Shaolin Sándor pedig az ötödik helyen haladt. Azonban a hajrá előtt lefújták a döntőt, a bírók pengeszilánkokat vettek észre a jégen.

A második rajt után Liu Shaolin Sándor kezdett jobban, Liu Shaoang pedig nem tudott felzárkózni, a finálé felénél kiszállt a versenyből. Az utolsó kört Liu Shaolin Sándor kezdte az élen, és bár elfáradt a hajrára, megtartotta az első helyét, de hiába ért be elsőként a célba, végül hosszas videózás után kizárták. Sárga lapos büntetéssel zárták ki, azaz a teljes mezőny végére sorolták.

Hirdetés

Így a negyedikként beérő Liu Shaoang lett a harmadik, Ren Ziwei nyakába kerül az arany-, Li Wenlongéba pedig az ezüstérem.

A fiatalabb Liu fivér harmadik helyével ez az első téli olimpia, amelyen a magyarok több érmet nyertek, illetve ebben a sportágban ez az első magyar egyéni dobogós helyezés.

Liu Shaolin ugyan elsőként haladt át a célvonalon a döntőben, azaz a videózás percei alatt olimpiai bajnoknak érezhette magát, de végül a zsűri két esetben is szabálytalannak látta.

A nők 500 méteres B döntőjében Jászapáti Petra második helyen csúszott át a célvonalon, és végül a hetedik helyen zárt, a nagydöntőben az olasz Arianna Fontana diadalmaskodott.

Fotó: MTI Kovács Tamás

Forrás: blikk.hu


Hirdetés

Hozzászólások: