Bombázó- és vadászrepülőgépeket küld Thaiföldre Kína

Hirdetés

Fotó: MTI/AP/Hszinhua

Kína bombázó- és vadászrepülőgépeket küld Thaiföldre, ahol vasárnap közös hadgyakorlatba kezd a délkelet-ázsiai országgal – jelentette be a pekingi védelmi minisztérium szombaton.

A hadgyakorlaton szerepet kapnak a szárazföldi célpontokra mért csapások, kis és nagy létszámú csapatok bevetései, valamint a szárazföldi harcok légi támogatását célzó manőverek.

Hirdetés

Kína egyre szélesebb körű katonai tevékenysége az ázsiai-csendes-óceáni térségben az elmúlt időszakban növekvő aggodalmat keltett az Egyesült Államokban és szövetségeseiben, amelyek – Egyesült Államok, Indonézia, Ausztrália, Japán és Szingapúr – Indonéziában ugyancsak gyakorlatoznak.

Kína mindemellett az elmúlt napokban sorozatosan indított harci hajókat és repülőgépeket, amelyek a Pekinggel éleződő konfliktusban álló Tajvan vizein és légterén haladtak át.

Hirdetés

Ezelőtt is előfordult, hogy Kína aktív katonai tevékenységgel fenyegette a Pekingtől de facto függetlenül működő szigetet, ezek száma és intenzitása azonban Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök múlt heti, sok vitát kiváltó tajpeji látogatása óta megnőtt.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: