Biden teljes újjáépítést ígért a hurrikán után Puerto Ricóban

Hirdetés

Teljes újjáépítést ígért a hurrikán után Puerto Ricóban Joe Biden amerikai elnök, aki felesége társaságában két héttel a Fiona hurrikán pusztítása után hétfőn látogatott az Egyesült Államok társult szövetségi államába.

A tervek szerint az elnöki pár szerdán felkeresi Floridát is, amelynek nagy részét érintette a múlt héten a 4-es erősségű Ian-hurrikán.

Hirdetés

Joe Biden bejelentette, hogy 60 millió dollárt (26 milliárd forint) bocsátanak Puerto Rico rendelkezésére a tavaly teljes politikai egyetértésben elfogadott infrastruktúra törvény alapján, amelyből megerősítik a tengerparti árvíz-gátakat, új árhullám előrejelző-rendszert építenek ki. Az elnök ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy minden egyes penny-t, amit megígért, átutalnak. Puerto Ricót szeptember 18-án érte el a Fiona trópusi vihar 1-es erősségű hurrikánként, amely súlyos áradásokat és földcsuszamlásokat okozott utakat és hidakat mosva el. A természeti katasztrófa két halálos áldozatot követelt, a számítások szerint a vihar okozta károk meghaladják a 3 milliárd dollárt. A szigeten mostanra 90 százalékban helyreállították az elektromos hálózatot, ugyanakkor 137 ezer ember még mindig áramszolgáltatás nélkül kénytelen élni az 1,47 milliós szigeten.

Hirdetés

Floridában időközben folytatódik a mentés, a károk elhárítása és a helyreállítás a múlt szerdán és csütörtökön tomboló Ian-hurrikán nyomán, amely az állam történetének negyedik legsúlyosabb vihara volt. A hatóságok által hivatalosan megerősített összes halálos áldozat száma a hétfői adatok alapján 68 volt. 61 ember Floridában halt meg, 4-en Észak-Karolinában és 3-an Kubában vesztették az életüket, a CNN hírtelevízió ugyanakkor helyi forrásokra hivatkozva már legkevesebb 100 floridai áldozatról számolt be.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: