Biden: Putyin vegyi és biológiai fegyverek bevetését tervezi Ukrajnában

Hirdetés

Egyértelmű, hogy Oroszország vegyi és biológiai fegyverek bevetését fontolgatja Ukrajnában – jelentette ki hétfő este Joe Biden amerikai elnök, aki arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés “súlyos” nyugati választ vonna maga után.

Nem vesz tudomás a valóságról – mondta Biden az orosz elnökről, Vlagyimir Putyinról, arra utalva, Moszkva nemrég azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy vegyi és biológiai fegyvereket tart Európában.

Hirdetés

“Ez egyszerűen nem igaz. Ezt szavatalom” – hangsúlyozta az elnök Washingtonban, amerikai üzleti vezetőkkel tartott találkozóján.

“Ők (az oroszok) azt is bizonygatták, hogy Ukrajnában vegyi és biológiai fegyverek vannak. Ez egyértelmű jele annak, hogy ő (Vlagyimir Putyin) ezt a kétféle fegyvertípust tervezi bevetni” – folytatta.

Az amerikai elnök ezzel azokra a vádakra utalt, amelyeket korábban orosz tisztviselők hangoztattak Ukrajnával kapcsolatban, hogy egy Washington által támogatott állítólagos vegyifegyver-programot próbál elrejteni.

Hirdetés

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője a Twitter közösségi oldalon azt írta, hogy “most, hogy Oroszország hamis vádakat fogalmazott meg, és úgy tűnik, Kína is átveszi ezt a propagandát, figyelemmel kell kísérnünk a vegyi vagy biológiai fegyverek esetleges orosz bevetését Ukrajnában”.

Joe Biden hétfőn megismételte, hogy ilyen fegyverek bevetése Moszkvát a nyugati hatalmak “súlyos” megtorlásának tenné ki, anélkül, hogy ezek jellegét pontosította volna.

“Vlagyimir Putyin “tudja, hogy súlyos következményekkel jár a NATO egységfrontja” – figyelmeztetett, anélkül, hogy részletezte volna.

Biden szólt arról is, korábban figyelmeztette orosz kollégáját, hogy az Egyesült Államok kritikus infrastruktúrája elleni kibertámadások esetén az Egyesült Államok határozott választ ad.

Ezzel kapcsolatban felidézve a tavalyi, Genfben tartott csúcstalálkozójukon elhangzottakat, és közölte, “hosszasan beszélgettünk arról, hogy milyen következményekkel járna, ha kibertámadásokat indítana”.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: