Biden kételkedik Putyin szavahihetőségében a nukleáris fegyvereket illetően

Hirdetés

Fotó: MTI/EPA/ABACA/Yuri Gripas

Nagyon veszélyes, ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök folyton nukleáris fegyver bevetésének lehetőségéről beszél – hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök a NewsNation televízióhálózatnak adott csütörtöki interjújában.

Biden egyúttal megkérdőjelezte Putyinnak azt a kijelentését, hogy Oroszország nem tervezi nukleáris fegyver bevetését.

Hirdetés

“Ha nem tervez ilyet, akkor minek beszél róla folyton? Miért beszél folyton arról, hogy képes atomfegyvert bevetni?” – tette fel a kérdést az amerikai elnök, hozzátéve: “nagyon veszélyes”, ahogy az orosz elnök megközelíti ezt a kérdést.

Putyin a nap folyamán korábban azt mondta, hogy Oroszország nem fenyegetőzött atomfegyver használatával, csak a nyugati “zsarolásra” válaszolt. A kelet-ukrajnai területek elcsatolásának bejelentésekor mindazonáltal azt mondta, hogy Moszkva minden eszközzel kész megvédeni az ország területét, és ez nem blöff.

Hirdetés

Orosz vezetők az elmúlt napokban sorozatosan arra figyelmezettek, hogy Ukrajna úgynevezett piszkos bombával készül támadást elkövetni, vagyis olyan robbanószerkezettel, amely hagyományos töltetet tartalmaz, de radioaktív szennyezőanyagot szór szét.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva arra az álláspontra helyezkedett, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy Oroszország készül ilyen támadást elkövetni, amiért utána Ukrajnát próbálja majd meg felelőssé tenni.

Hirdetés

“Gyakran vádolnak meg másokat azzal, amit ők maguk csinálnak vagy amire ők maguk készülnek” – fogalmazott Kirby. “De megmondom, hogy egyelőre nem láttuk semmi jelét annak, hogy piszkos bomba bevetését terveznék vagy akár csak előkészítenék” – tette hozzá a szóvivő.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: