Biden 11 millió illegális bevándorlónak adhat állampolgárságot

Hirdetés

A Migrációkutató Intézet elemzése szerint Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok új, demokrata párti elnöke 11 millió illegális bevándorlónak adhat állampolgárságot országában.

Hirdetés

Az intézet az MTI-hez eljuttatott gyorselemzésében azt írta: a szerdán hivatalba lépő elnök már beiktatása napján több rendeletet tervez aláírni, sőt, a hivatalban töltött első száz nap alatt egy nagyszabású bevándorlási tervet fog benyújtani a kongresszusnak, amelyben az elnökválasztási kampány során tett ígéreteit kívánja jogszabályokba önteni.

Kiemelték: Joe Biden komoly ígéreteket fogalmazott meg a bevándorlási politika kapcsán is. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy “a botrányokba és tüntetésekbe fulladó hivatalátadás”, illetve az elhúzódó súlyos koronavírus-járvány miatt Joe Biden valószínűleg csak megkésve kezdheti el programjának végrehajtását.

Hirdetés

“Az új amerikai elnök migrációs szemléletmódja illeszkedik a korábbról ismert demokrata párti nézőponthoz” – fogalmaztak. Joe Biden egyrészt folytatná a Barack Obama hivatali idejében megkezdett gyakorlatokat, másrészt elismeri, hogy tanulnia kell az akkor elkövetett hibákból; a bevándorlást nem kezelheti pusztán humanitárius kérdésként – tették hozzá

Joe Biden többször kijelentette, hogy prioritásként kezeli az elődje, Donald Trump által hozott bevándorlásügyi intézkedések felülvizsgálatát és a “drákói szigor” megszüntetését. Az elnök bevándorláspolitikájára az eddigi tervek alapján a kettősség lesz jellemző: egyrészt állampolgárságot adna a már az országban tartózkodó közel 11 millió – papírokkal nem rendelkező – bevándorlónak, ugyanakkor a migrációt kiváltó okokat a kibocsátó országokban kívánja megoldani – írta az intézet.

Hangsúlyozták: ha valóban honosítja az Egyesült Államok területén jogszerűtlenül tartózkodó 11 millió embert, akkor egy “új rekordot” állít fel. Ugyanis így ez a jogszabály lesz az, amely az amerikai történelem során a legtöbb illegális státuszú embernek állampolgárságot ad.

Ennek kapcsán felhívták a figyelmet, az állampolgárság tömeges megadása “pull factorként” működhet, hiszen ha az útnak indulást fontolgatók – vagy akár már úton lévők – azt látják, hogy legalizálják az illegális bevándorlókat, akkor joggal számíthatnak arra, hogy az új rendszer számukra is megadja majd ezt a lehetőséget.

A Biden-adminisztráció a jobb és hatékonyabb határvédelmi technológiákba való befektetés, a határátlépő pontok infrastruktúrájának fejlesztése, a kormányzati szervezetek közötti együttműködés javítása, valamint a szomszédos országokkal való partnerségi viszony kiépítése útján akarja megreformálni a bevándorlási politikát. Elkötelezettek továbbá a tisztességes és humanitárius elveken alapuló bevándorlási rendszer, valamint a bevándorlókat kibocsátó országok támogatása mellett – írták.

Joe Biden várhatóan össze fogja hívni a regionális partnereket (Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Kanada), hogy közös megoldást találjanak a regionális szintű problémákra – vélekedett a Migrációkutató Intézet, amely szerint kérdéses, hogy az érintett kibocsátó és tranzitországok mennyire képesek és hajlandóak mérsékelni a kivándorlást és a kivándorlási hajlandóságot. Ezen belül kérdés, hogy az elmúlt években népszerű “migránskaravánok” elindulásának megakadályozásában sikerül-e szövetségesre lelnie a nemzetközi partnerekben.

A Migrációkutató Intézet elemzésében megjegyezte: az is kérdéses, hogy Joe Biden reformtörekvéseinek mennyire van meg a politikai támogatottsága, adminisztratív háttere.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: