Bejelentették: Milánóban is találtak egy beteget, aki a koronavírus új törzsével fertőződött meg

Hirdetés

Az Európai Unió gyógyszerügyi hatósága engedélyezte a Pfizer/BioNTech-vakcinát. Az oltásokat december 27-től lehet beadni. Közben eddigi legszigorúbb járványügyi intézkedések léptek életbe az Egyesült Királyságban mert Londonban és Délkelet-Angliában az eddigieknél sokkal gyorsabban terjedő új koronavírustörzs jelent meg. Több ország, köztük Magyarország is lezárta a határait az onnan érkezők előtt.

Hirdetés

Londonban és környékén vasárnaptól szinte teljes zárlat lépett életbe, az itt élők csak kivételes indokokkal hagyhatják el lakóhelyüket, és karácsonykor sem látogathatják egymást otthonukban.

“Eléggé feldúlt a döntést. Az, hogy nem tudják az embereknek előre megmondani, hogy mi fog történni káoszhoz és fejetlenséghez vezetett. Szeretném, ha az emberek élveznék a karácsonyt és biztonságban maradnak, de nem hinném, hogy ennek ez a legjobb módja.” – mondta egy londoni lakos.

Egyre több európai ország vezet be beutazási tilalmat az Egyesült Királyságból. Köztük Franciaország, Németország, Ausztria, Csehország és Magyarország is leállította a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratok fogadását.

Hirdetés

“A korai bizonyítékok erről az új vírustörzsről, és a lehetséges veszélyei miatt nehéz szívvel kell elmondjam, hogy nem tudjuk úgy tölteni a Karácsonyt ahogy terveztük. Angliában, akik a legmagasabb szintű készültségi fokozat van azok nem találkozhatnak olyanokkal akik nem a saját háztartásukban élnek.” – mondta Boris Johnson.

A brit miniszterelnök és a kormány tudományos főtanácsadója egyaránt hangsúlyozta, hogy egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek az új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá. És semmi nem utal arra sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben.

A szakember szerint mivel az új mutációt nemrégen azonosították, nincsen biztos válasz arra, hogy az új vakcinák hatékonyak lesznek-e ellene: “Az eddigi adatok mindazonáltal arra utalnak, hogy valószínűleg igen, védeni fog. Nem csak az ellen az egy kis hely ellen fog védeni a termelt antitest, tehát úgy gondolom, hogy igen, védeni fog.”

Hirdetés

Közben Görögországban hét napig tartó karanténba kell vonulniuk azoknak akik az Egyesült Királyságból érkeznek. Szintén kötelező a negatív teszt bemutatása, valamint a megérkezéskor gyorstesztet is végeznek az utasokon.

Olaszország bejelentette, hogy január 6-ig blokkol valamennyi brit repülőjáratot. Milánóban már találtak is egy beteget, aki a koronavírus új törzsével fertőződött meg.

Forrás: atv.hu

Hirdetés

Hozzászólások: