Befejezte a mentőcsapat Suhajda Szilárd keresését

Hirdetés

Fotó: Suhajda Szilard / Facebook

Mint ismeretes, a két legjobb nepáli hegyivezető, serpa alkotta a keresőcsapatot, amely Suhajda Szilárd után indult a Mount Everest-re.

Hirdetés

Még tegnap indultak, hogy átkutassák a Hillary-lépcső környékét, mely 8750 méter magasan van. Egészen a csúcsig figyelték, hogy mi a helyzet.

A kommunikációs csapat közleményében ez áll:

Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása.”

Hirdetés

A háttércsapat május 25-én tudta meg, hogy egy másik expedíció hegyivezetője nagyjából 8780 méteren, a Hilary-lépcső aljában látta Szilárdot.

Ez a serpa ismerte Szilárdot, tehát bizonyos, hogy őt látta.
Azt érzékelte, hogy életjeleket mutatt, de fagyási sérülések voltak rajta, és magashegyi agyödéma jelei is látszódtak rajta.

A serpának nem volt módja segíteni, hisz legyengült kínai üzletfelét kellett letámogatnia. Erről a helyről egy embernek is elég lejönni, két ember segítségére képtelen lenni bárki. Főleg, egy magatehetetlen ember segítségére nem lehet senki.
Az úttól messzebb feküdt Szilárd, nem kapcsolódott a biztosítókötélhez, ami ezen a részen ki van feszítve.

Hirdetés

Tekintve az időjárást, és a körülményeket – biztosítás nélkül megközelíteni életveszélyes lett volna – ráadásul az általa lefele támogatott embert magára kellett volna hagynia.

Megkezdték a mentés szervezését, nagyon jó csapatot hoztak össze, átvizsgáltak minden lehetőség, hogy nem zuhant-e le a hegymászó a hegy déli oldalán.

A serpák a 6400 m-en lévő táborból hét óra alatt – nagyon-nagyon gyorsnak számít – érték el a 7950 méteren lévő 4-es tábort. Más mmászóknak ez az út két napba telik.

Két órával a felérkezésük után elindultak Szilárdot keresni, és szisztematikusan átkutatták a terepet.

Felmásztak egészen a csúcsig is, aztán vissza a Hillary-lécsőhöz. Mindent végignéztek a nepáli és tibeti oldalon is, de a rögzített kötelek mentén haladtak.

Hirdetés

Eredménytelen volt a keresést, és a háttércsapattal egyeztetve úgy döntöttek, hogy a keresést befejezik.

Holnap még egy helikopteres keresés indul a 2-es tábor feletti oldal kutatására.

„Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül.


Hirdetés

Hozzászólások: