Bécs és Bős között 2 ezer kiló hulladékot szedtek ki a Dunából

Hirdetés

Bécs és Bős között 2 ezer kiló hulladékot szedtek ki a Dunából – írta a parameter.sk. Ezek elsősorban az élelmiszerek és gyógyászati segédeszközök csomagolóanyagai, PET-palackok, a háztartások műanyag hulladékai és az építési hulladékok voltak. Erről Katarína Gáliková, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) szóvivője számolt be.

Hirdetés

A PlasticFreeDanube projektben részt vevő nemzetközi szakértői csoport, – a Bécs és a bősi vízerőmű közötti szakaszon – térképezte fel a Dunát, hogy mennyire szennyezett a folyam és a partja.

A Szlovák Tudományos Akadémia Polimer Intézetének kutatói azt vizsgálták, hogy a műanyagok milyen mértékben szennyezik a vízi környezetet.

A kutatók a laboratóriumaikban több elemzésnek vetették alá a hulladékmintákat, amiket tiszta vízzel ellátott üvegedényekbe tettek, és egy hónapon keresztül intenzíven felrázatták. Ezt követően kiderült, hogy például a PET-palackok esetében körülbelül 200 mikrogramm / liter antimón oldódott ki, az ivóvíz esetében a határérték csupán öt mikrogramm / liter.


Hirdetés

Hozzászólások: