Bakondi: Idén eddig 145 ezer határsértőt fogtak el

Hirdetés

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Idén eddig 145 ezer határsértőt fogtak el, míg tavaly az azonos időszakban ez a szám 57 ezer volt; az elfogott embercsempészek száma meghaladja az ezret – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1-en.

Hirdetés

„Azt látjuk, hogy a hozzánk vezető úgynevezett balkáni útvonalon is igen jelentős a létszámbeli növekedés” – fogalmazott Bakondi György. Hozzátette, hogy Törökországba folyamatosan érkeznek az emberek Szíria és Irán felől, majd onnan Görögországba és Olaszországba próbálnak mind a tengeri, mind pedig a szárazföldi útvonalakon eljutni.

A főtanácsadó szerint míg korábban főként szírek és afgánok érkeztek, ma már nagy számban jönnek indiaiak, pakisztániak, nepáliak és tunéziaiak. Bakondi György arról is beszélt, hogy a határsértők esetenként erőszakosan lépnek fel a hatóság munkatársaival szemben, és változatos módszerekkel próbálnak átjutni – embercsempészek segítségével – a határon.

Hirdetés

Felidézte, hogy a kormány döntése nyomán megkezdődött a határkerítés megerősítése éppen azért, hogy a létrás áthatolást megakadályozzák.

Ugyanakkor bővítik a kerítést Hóduna térségében és létrehozzák a határvadász egységeket is, amelyekbe már toborozzák az embereket – sorolta Bakondi György.

Rámutatott, hogy több embercsempészbanda is tevékenykedik térségben, amelyeket csak széleskörű nemzetközi együttműködéssel lehet felszámolni. Bakondi György a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy Ukrajnából naponta 10-13 ezer menekült érkezik Magyarországra; az orosz-ukrán háború kezdete óta 885 ezren lépték át a magyar határt – tudatta.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: