Bahmutot teljes egészében elfoglalták az oroszok

Hirdetés

Fotó: MTI/AP/Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata

A Donyeck várostól északra fekvő, hevesen vitatott Artemovszk (Bahmut) hónapok óta az Oroszország és Ukrajna közötti ellenségeskedések középpontjában áll.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője szombaton közölte, hogy az orosz erők teljesen ellenőrzésük alá vonták Artemovszkot.
“2023. május 20-án, ma délben Artemovszk teljes egészében elfoglalták” – jelentette be Prigozsin egy Telegramban közzétett videóban.

Elmondása szerint május 25-től Wagner megkezdi egységeinek kivonását pihenésre és átképzésre. A csoport harcosai emellett létrehozzák a “szükséges védelmi vonalakat”.

Hirdetés

A város feletti ellenőrzést átadják a védelmi minisztériumnak – magyarázta Prigozsin. Köszönetet mondott Szergej Szurovikin és Mihail Mizincev tábornokoknak, akik “lehetővé tették e nehéz művelet végrehajtását”.

“És köszönet Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak, amiért megadta nekünk ezt a lehetőséget és azt a nagy megtiszteltetést, hogy megvédjük hazánkat” – hangsúlyozta Prigozsin.

Május 19-én az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Ukrajna az elmúlt 24 órában Donyeck irányában akár 130 katonát és zsoldost, Artemovszk irányában pedig több mint 70 katonát veszített.

Hirdetés

Az orosz védelmi minisztérium május 5-én közölte, hogy megsemmisült egy híd a Csaszov Jar közelében, amelyet az ukrán hadsereg arra használt, hogy lőszerrel lássa el az artemovszki katonákat és további csapatokat telepítsen.

Artemovszk a nagyvárostól, Gorlovkától északra fekszik. A város fontos közlekedési csomópont Donbászban, és az Oroszország által több mint egy évvel ezelőtt indított ukrajnai héború kezdetén a térségben állomásozó ukrán csapatok ellátásának fontos központjaként szolgált.

MTI
Borítókép: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: