Azokra sem vár karantén Romániában, akiket nem az EU által elismert vakcinákkal oltottak be

Hirdetés

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Azonnali hatállyal és általánosan feloldották a karanténkötelezettséget azok számára, akik Romániába érkeznek külföldről, és be vannak oltva koronavírus ellen, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot kaptak – idézte pénteken késő este Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter nyilatkozatát az RMDSZ hírlevele.

Hirdetés

Ez azokat érinti különösképpen, akik Magyarországon kapták meg a vakcinát, és nem az Európai Unió által elfogadott négy oltás valamelyikét, hanem például a Magyarországon használt Szputnyikot és Sinopharmot vették fel – ők is karanténmentesen léphetik át a román határt.

Cseke Attila elmondta: amennyiben valakinek az illető ország egészségügyi hatósága által kibocsátott papíralapú vagy digitális oltási igazolványa van az illető ország nyelvén és angolul, függetlenül attól, hogy milyen veszélyességi besorolású országból érkezik, karanténkötelezettség nélkül léphet be Romániába.

Hirdetés

Az új rendelkezés a meglévő határátkelések járványügyi feltételeit érintő szabályozáson pontosít, amely a beoltott személyek számára nem írt elő karanténkötelezettséget. „A rendelkezés alapelve, hogy a beoltott személyek számára karanténmentes legyen a határátkelés, procedurálisan javítottuk a szabályozást, egyértelműsítettük, hogy minden, az illető ország által elfogadott oltóanyag esetén érvényes” – hangsúlyozta a miniszter.

Az új rendelkezést pénteken írta alá az RMDSZ-es ügyvivő egészségügyi miniszter és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetője, Raed Arafat.

Hirdetés

A román Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) pénteken frissítette a kockázatosnak minősített országok listáját, és a vasárnaptól érvénybe lépő lajstromon Magyarország más sárga zónában szerepel (Románia pirosban). A magyar hatóságok közben nyomatékosították, hogy a Romániából Magyarországra utazók számára semmilyen korlátozás nincs a határon.


Hirdetés

Hozzászólások: