Az ukrajnai konfliktus befejezése a ‘legokosabb dolog’, a Nyugat beavatkozása pedig katasztrófa

Hirdetés

Fotó: AFP/Yuriy Dyachyshyn

Douglas Macgregor, a Pentagon egykori tanácsadója és az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese, hétfőn komoly kritikával érvelt amellett a Fox Newsban, hogy Washingtonnak azonnal lépnie kell az orosz-ukrán konfliktus lezárása érdekében. Macgregor szerint a nyugati média torzítva számol be a Moszkva és Kijev közötti helyzetről, ahol Ukrajna számos csatát veszített.

Hirdetés

A volt tanácsadó a következőképpen fejtette ki álláspontját: “A közelgő ukrán győzelemről szóló állítások maga a “hazugság”, és hogy az orosz erők ellen júniusban indított legutóbbi hadjárat “összeomlóban van, mert ami a csatatéren történik, az borzalmas”. Ezen túl Macgregor azt állítja, hogy Ukrajna “legalább 40 ezer” katonát veszíthetett az elmúlt hónapban, miközben az ukrán kórházak a sebesültekkel teltek meg.

Hirdetés

Az ellenségeskedések kapcsán továbbá kihangsúlyozta, hogy míg Oroszország jelentős tartalékokkal és lőszerellátással rendelkezik, a Nyugat nem tudja tartani a lépést: “Sok-sok hónapba fog telni, mire fel tudunk zárkózni arra a szintre, amikor már egy magas színvonalú hagyományos hadviselésben versenyezhetünk.”

Az esetleges nyugati beavatkozásról beszélve Macgregor figyelmeztetést fogalmazott meg: “Ha beavatkozunk…, az oroszok készen állnak majd erre. És a következmények ránk és a NATO-ra nézve pusztítóak lesznek, mert mi nem állunk készen.” Hozzátéve, hogy ez a helyzet akár nukleáris konfliktushoz is vezethet.

Hirdetés

Macgregor jelenlegi álláspontja a kijevi erők júniusi veszteségeit támasztja alá, amelyeket az orosz védelmi minisztérium is megerősített, és mintegy 43 ezer katonai és 5000 nehézgépjármű veszteségről számoltak be.

A volt tanácsadó végső javaslata pedig egyértelmű és határozott: “A legokosabb dolog, amit tehetünk, hogy véget vetünk ennek a háborúnak.”

Borítókép: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: