Az ország területére beeső napenergiából 3000-szer annyi villamosenergia állítható elő, mint amennyit ma fogyasztunk….

Hirdetés

1000_1_20151002_002438

Kis lépés a világnak, de nagy ugrás nekünk a megújuló energiaforrások felhasználása szempontjából, hogy Visonta közelében hamarosan termelésre fogják hazánk legnagyobb naperőművét. Az eddig üzembe állított fél megawattos napelemparkok után a Mátrai Erőmű Zrt. 15 megawattos létesítménye valódi szintugrást jelent. Bár a beruházás eredményeként 2014 végéhez viszonyítva 20 százalékkal nő a beépített napelem-kapacitás Magyarországon, lemaradásunk a világ élvonalához és a környező országokhoz képest óriási marad.

A napenergia a legnagyobb nemzeti energiakincsünk, állítják a Magyar Napenergia Társaság szakértői. Magyarország területére ugyanis elképesztő mennyiségű energia érkezik napsugárzás formájában. Becslések szerint közel 3000-szer annyi, mint amennyi villamosenergiát felhasználunk egy év alatt. Elgondolkodtató adat, hogy egy átlagos magyar háztartás éves fogyasztása két négyzetméterre eső napenergiának felel meg.

A földrajzi adottságokat figyelembe véve az európai országok többségéhez képest előnyös helyzetben vagyunk a beeső napsugárzás hasznosíthatósága szempontjából. A legjobb paraméterekkel az Alföld középső és déli része rendelkezik. A napelemekkel technikailag kedvezően beépíthető felület nagyságát Magyarországon 4000 négyzetkilométerre becsülik; ez alapján a hazai fotovillamos-potenciál, vagyis a napelemekkel megtermelhető villamosenergia mennyisége az ország jelenlegi éves fogyasztásának 12-szeresére tehető.

 

A teljes cikk itt olvasható.

Hirdetés

Hozzászólások: