Az orosz vakcinaszerződés minden kedvezőtlen hatásért a felelősséget a vásárlóra hárítja

Hirdetés

Facebook-oldalán publikálta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az orosz és a kínai vakcina beszerzéséről szóló szerződéseket. Az egyik dokumentum az orosz vakcina beszerzéséről szóló szerződés, míg a másik egy magyar gyógyszerkereskedő céggel, a Danubia Pharma Kft.-vel kötött megállapodás, amely a Sinopharm-vakcina megvásárlásáról szól.

Hirdetés

A dokumentumokból kiderül:
– A Sinopharm vakcina adagját 30 euró + áfáért veszi Magyarország
– Az 5 millió adag Sinopharm oltóanyagból 3,5 millió május 15. és június 15. között érkezik
– A kínai vakcinát egy magyar cégen keresztül vásárolja hazánk, a közvetítő az EMMI-vel közös székhelyre van bejelentve, de az eredeti beszerzési összeg, amennyiért Kína adja a vakcinát, az nem derül ki az iratokból
– Magyarország adagonként legalább 8 euróval fizet többet a közvetítőcégen keresztül beszerzett Sinopharm-vakcináért, mint Peru – nem mennyiségi árengedményről lehet szó
– Az orosz vakcina adagja 20 dollárba kerül
– Az orosz szerződés minden “kedvezőtlen hatásért” a felelősséget a vásárlóra hárítja
– Az orosz szerződés alapján minden, a szerződésből fakadó jogvitát az orosz jog alapján, az Orosz Kereskedelmi és Iparkamara Választottbírósága előtt kell rendezni

Hirdetés

A szerződő fél mindkét esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelyet Müller Cecília országos tisztifőorvos képvisel. A Sinopharm-szerződés szerint a Danubia Pharma köteles március 15-ig 500 000, április 15-ig újabb 500 000, május 15-ig megint 500 000 adag, június 15-ig 3,5 millió adag vakcinát leszállítani és betárolni a szerződésben megjelölt raktárakba. A vételár adagonként 30 Euró + 5% áfa, vagyis ez a legborsosabb árú vakcina, amit Magyarország megrendelt, miközben ugyanezt az oltóanyagot adagonként 21-22 Euróért (26 dollárért) adta a Sinopharm Perunak. A magyarhoz képest alacsonyabb árat a megrendelt mennyiség nem indokolja, mert Peru egyelőre csak egymillió adagot rendelt – írta az EuroNews.

A közvetítő cég egy olyan társaság, amely korábban jellemzően 300 millió forintos forgalmat bonyolított évente. Novemberben bevásárolta magát a SYNTONITE MED Zártkörűen Működő Részvénytársaság, amelynek a székhelye az EMMI egyik részének otthont adó Budapest, Széchenyi tér 7-8, ekkor ide költözött a Danubia Pharma is. Érdekessége a szerződésnek, hogy nem részletezi, milyen feltételekkel szerzi be a vakcinát a gyártótól a közvetítő cég, és a minőségi feltételeket külön megint csak nem tartalmazza.
Orosz vakcina: csak saját felelősségre

Az orosz szerződésben egy orosz cég az NNK szerződő partnere. 19,9 dollárért rendeltek először 3000, majd szerződésmódosítással egymillió vakcinát. Az aláírástól számított 30 napon belül 300 000 adag, 60 napon belül további 500 000, 90 napon belül további 200 000 adag vakcinát kell leszállítania az oroszoknak.

Az összes tárolási és szállítási költséget a vásárló állja. Minden káros eseményért, mellékhatásért, az elégtelen hatékonyságból fakadó problémákért, mérgezési és allergiás reakciókért, vagy bármilyen más negatív eseményért a vásárló viseli a felelősséget. A szerződéssel kapcsolatos vitákat az orosz jog alapján rendezik, teljesen kizárva bármilyen nemzetközi magánjogi megoldást. Bármilyen, a szerződésből keletkezett vitát az Orosz Kereskedelmi és Iparkamara Választottbírósága előtt kell rendezni.

Hirdetés

Hozzászólások: