Az orosz erők rálőttek a herszoni kormányzói hivatal épületére – Videó

Hirdetés

Fotó: Nexta TV

Az orosz erők tüzet nyitottak a dél-ukrajnai Herszonban a megyei kormányzói hivatalra szerdán, az épület két szintje megrongálódott – közölte az ukrán főügyészség.

A közlemény szerint délelőtt rakéta-sorozatvetőkkel lőtték az oroszok Herszon városközpontját, és eltalálták a hivatali épületet. A robbanások lökéshulláma kitörte a környező lakóházak ablakait, egy épület teteje kigyulladt. A megyeszékhelyet ért szerdai orosz támadások következtében hat helyi lakos szenvedett különböző fokú sérüléseket. Az ukrán főügyészség eljárást indított a háborús törvények és szokások megsértése címén.

Hirdetés

A kijevi városvezetés közölte, hogy 13 iráni gyártmányú drónt lőtt le az ukrán légvédelem a főváros, Kijev és környéke fölött. Szerhij Popko, a kijevi adminisztráció vezetője arról tájékoztatott, hogy az orosz erők két hullámban intéztek dróntámadást Kijev ellen. A megsemmisített drónok darapjai egy adminisztratív épületre zuhantak, valamint kisebb károk keletkeztek további négy belvárosi lakóépületben, személyi sérülés viszont nem történt.

Az Ukrenerho energiaszolgáltató társaság közleményében azt írta, hogy az energetikai infrastruktúra létesítményei nem sérültek meg a reggeli dróntámadás során, köszönhetően a légvédelmi erőknek, amelyek mind a 13 drónt lelőtték. A vállalat hozzátette, hogy ennek ellenére az ukrán energiarendszer helyzete továbbra is súlyos.

Hirdetés

“Tegnap egy újabb blokkot helyeztek üzembe az egyik atomerőműben, ami hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt nap során nem kellett alkalmaznunk vészleállításokat az energiarendszer kiegyensúlyozására. Ukrajna energiarendszerében azonban továbbra is súlyos a helyzet az energiainfrastruktúrát ért nagy mennyiségű kár miatt. Jelentős áramhiány van” – hangsúlyozta a cég.

Az Ukrenerho kifejtette, hogy a legsúlyosabb helyzet a keleti országrészben alakult ki, mivel ott az energetikai létesítmények folyamatosan károsodnak a szinte napi szintű ágyúzások miatt. A javítási munkák lassan folynak, mert a szerelők életveszélyben vannak – tette hozzá a vállalat.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy fogolycsere útján Ukrajna újabb 64 katonáját szabadította ki, olyanokat, akik a donyecki és luhanszki régiókban harcoltak. Kiszabadítottak egy amerikai állampolgárt is, aki az ukrán erők oldalán harcolt. Kijev négy elesett ukrán katona holttestét is visszakapta. Jermak arra nem tért ki, hogy cserébe hány katonát illetve holttestet adtak át az orosz oldalnak.

Hirdetés

A pénzügyminisztérium sajtószolgálata arról adott hírt, hogy Ukrajna szerdán megkapta az utolsó, 500 millió eurós részletet a nyolcadik rendkívüli uniós makroszintű pénzügyi támogatási program keretében. A tárca emlékeztetett arra, hogy ennek a programnak a teljes finanszírozása 5 milliárd euró.

A Jevropejszka Pravda hírportál a Sky News brit hírcsatornára hivatkozva arról számolt be, hogy Nagy-Britannia képzést nyújt egy kilencven ukrán bíróból álló csapatnak az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatos eljárások lefolytatására. A bírák első csoportja a múlt héten egy titkos helyszínen vett részt ilyen képzésen, a következő hónapokban pedig még továbbiak lesznek. Nagy-Britania 2,5 millió fontot biztosított ehhez a programhoz. Victoria Prentis főügyész kijelentette, hogy a program a háború ideje alatt példátlan számú büntetőeljárást fog biztosítani a bűncselekmények elkövetői ellen.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: