Az igazi “járványt” a D-vitaminhiány és az elhízás jelentik hosszú évtizedek óta.

Hirdetés

A koronavírus járványnak hatalmas a médiavisszhangja, ugyanakkor járvány valójában két égető társadalmi szinten sújtó problémát hozott a felszínre:

Az igazi “járványt” a D-vitaminhiány és az elhízás jelentik hosszú évtizedek óta.

Nem is véletlen, hogy akik leginkább fertőzésre fogékonyak, a legtöbb esetben metabolikus szindrómával, kardiovaszkuláris és légzési nehézségekkel küzdenek.- írja Molnár Dávid

Hirdetés

A D-vitamin – vagy inkább D-hormon – rengeteg anyagcserefolyamatban játszik szerepet, így az immunrendszer optimális működésében is. A koronavírus-járvány kapcsán az immunrendszer egészséges és optimális működése sokak számára fontos lehet, azonban a megfelelő belső és külső környezeti ingerek nélkül azt lehetetlen elérni.

Sokak szerint azonban a napozást érdemes kerülni, vagy legalábbis hatalmasfaktoros naptejjel és nagyon kevéske ideig csinálni (lehetőleg azt is árnyékban), ugyanis rákkeltőnek és igazán veszélyesnek tartják. A fejlesztő és forgalmazó cégek milliárdos bevétele azonban azt sugallta, ez nem kerek, hisz a természetben a napenergia fotoszintetikus hasznosítása nélkül megállna az élet.

Az ember hosszú évezredek óta a nap alatt él – a nap jelenti az energia-, így a meleg-, a fényforrást is. Mivel nagyon sokan nagyon sokfélét mondanak, egy ideje elmélyedtem a témában (orvosi szakirodalomban, valamint Sáfrán Mihály könyveiben), és pár fontos megállapításhoz jutottam:

A D-vitamin az egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb eszköz, amivel az immunrendszerünket erősíteni tudjuk, ennek legjobb (de nem mindig elégséges) formája a megfelelő napozás.

Hirdetés

A napozás nem rákkeltő, a rák elsősorban anyagcserebetegség, mely sokkal inkább a D-vitamin és a napozás hiányával függ össze.
Magyarországon (kb. 45-48. földrajzi szélességi fok) kb. március közepétől október közepéig hasznosítható az UV-B, nyáron a legerősebb a hatás.
Magyarországon a D-vitamin termelés szempontjából a dél körüli órák lesznek érdekesek és leginkább az áprilistól októberig tartó időszak.

A napfény spektruma napszak és évszak szerint is váltakozik, mindegyik időszaknak megvan a maga biológiai szerepe.

A napkelte és reggeli napozás fontossága és szerepe megkérdőjelezhetetlen, leginkább hormonális oldalon (melatonin, leptin, ghrelin, kortizol stb.)

Forrás: science-stories.hu


Hirdetés

Hozzászólások: