Az FBI orosz hazaárulókat toboroz a Facebookon

Hirdetés

Fotó: Aurich Lawson | Getty Images

Az FBI közösségi médiakampányt indított, amelynek célja, hogy orosz állampolgárokat rávegyenek arra, hogy érzékeny információkat szolgáltassanak hazájuk hatóságainak tevékenységéről – jelentette pénteken a Fox News. A hirdetés, amelyet először februárban tettek közzé, állítólag a Twitteren, a Facebookon és a Google-on jelent meg.

Hirdetés

“Szeretné megváltoztatni a jövőjét?” mondja Alan Kohler, az FBI kémelhárítási részlegének igazgatóhelyettese az interneten megosztott videóban. “Az FBI értékeli önt. Az FBI segíthet önnek. De csak önnek van hatalmában megtenni az első lépést”.

A Fox News egy forrást idézve azt mondta, hogy bár az iroda korábban is indított oroszokat célzó hirdetéseket, idén úgy döntött, hogy “egy videó hatékonyabb”.

Az FBI honlapja arra biztatja az információkat felajánlani kívánó oroszokat, hogy keressék fel az iroda washingtoni központi irodáját, hívják az FBI forródrótját, vagy küldjenek üzenetet online.

Hirdetés

Az Egyesült Államok az elmúlt években fokozta az informátorok toborzására irányuló erőfeszítéseit, mivel Moszkva és Washington diplomáciai vitába keveredett Ukrajna miatt. Az iroda 2019-ben egy sor hirdetést tett közzé a Facebookon, amelyben arra buzdította az oroszokat, hogy jelentkezzenek, bár ez az oroszul írt üzenet elírásokat tartalmazott.

2020-ban az FBI potenciális orosz informátorokat célzó online kampányában a népszerű szovjet színész és énekes, Vlagyimir Viszockij képei szerepeltek, aki arról ismert, hogy rendőrnyomozót alakít a képernyőn. A CIA eközben álláshirdetéseket tett közzé oroszul beszélő emberek számára.

Forrás: ma.hu
Borítókép: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: