Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a határok lezárása nem hatékony intézkedés a járvány terjedése ellen. Adalbert Jahnz, a bizottság schengeni övezettel kapcsolatos ügyekért felelős szóvivője kitért arra is, hogy…

Hirdetés

Brüsszelben kritikusan fogadták a magyar határzárat.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a határok lezárása nem hatékony intézkedés a járvány terjedése ellen.

Adalbert Jahnz, a bizottság schengeni övezettel kapcsolatos ügyekért felelős szóvivője kitért arra is, hogy múlt pénteken volt egy videókonferencia a határellenőrzésekkel foglalkozó hatóságokkal, de nem érkezett jelzés arról, hogy bármilyen változás várható a magyar határon. Az értesítés csak később érkezett meg- írja a Portfolió

Hirdetés

(A magyar szigor párját ritkítja Európában – körképünket az egyes uniós tagállamokban érvényes korlátozásokról itt olvashatják.)

A szerdai ülésen az uniós nagykövetek arról is közös álláspontot próbálnak majd kialakítani, hogyan kezeljék az országok az érkező külföldieket, például milyen karantén-intézkedéseket alkalmazzanak és teszteket végezzenek.

Bár az FT szerint nehéz lesz előrelépést elérni, mivel az egyes tagállamok fenntartják a jogot saját intézkedések meghozatalára (számos kérdés nemzeti hatáskör), legalább azonosítani lehet majd azokat a területeket, amelyeken az eddiginél nagyobb együttműködés lehetséges.

Globális helyzet
Ami az aktuális járványhelyzetet illeti, Európán belül eddig Nagy-Britanniában járt a legtöbb halálesettel a koronavírus: csaknem 42 ezren veszítették életüket. Olaszországban 35,5 ezren, Franciaországban csaknem 31 ezren, Spanyolországban pedig 29 ezren haltak meg.

Az egyetlen, a járvány egész ideje alatt karanténmentes nyugati államban, Svédországban mintegy 5800 áldozatot regisztráltak. (Háttéranyagunkat a svéd helyzetről itt olvashatják.)

Hirdetés

Európában ugyanakkor az elmúlt hónapokban, az első hullám elmúltával jelentősen csökkent az új halálos áldozatok száma.

Globálisan a legtöbb áldozat az Egyesült Államokban (184 ezer), Brazíliában (121 ezer), Indiában (65 ezer) és Mexikóban (64 ezer) van.

Világszerte eddig 25,5 millió koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak. 851 ezren vesztették életüket, 16,8 millióan meggyógyultak.

Címlapkép: MTI Fotó/Christian Bruna
Forrás: privatbankar.hu


Hirdetés

Hozzászólások: