Az ember, ma, születésekor, 70-75 évet remélhet. Az emberi szervezet, természet adta, eredendő, a génjeiben kódolt adottságai révén alkalmas arra, hogy 120-140 évig működjön.

Hirdetés

Az ember, ma, születésekor, 70-75 évet remélhet. Ez az átlagosan várható élettartam születéskor. Van, akinek kevesebb, van, akinek több.
Ez az átlag.
Van egy adat, egy természettudományos tény.
Az emberi szervezet, természet adta, eredendő, a génjeiben kódolt adottságai révén alkalmas arra, hogy 120-140 évig működjön. Az emberi szervezet, természet adta, eredendő, a génjeiben kódolt adottságai révén, alkalmas arra, hogy teljes élettartama alatt, tartós, elhúzódó, komolyabb vagy rendszeresen visszatérő betegségek nélkül működjön.
Ehhez képest, a Magyar Egészségügyi Minisztérium által hivatalosan közzé tett adatok szerint, ma Magyarországon, több mint 1.200.000 ember szed egyidejűleg, párhuzamosan több mint 10 féle gyógyszert.
Nem 10 tablettát!
10 féle különböző gyógyszert.
Ebben a „klubban” csak azok vannak benne, akik tizenegyet, tizenkettőt, tizenhármat, tizennégyet vagy annál többet szednek. Ebben a klubban nincsenek benne, akik csak tízet szednek, a kis kezdők….Akik kilencet, nyolcat, hetet, hatot….

Hirdetés

Annak idején, amikor én orvostanhallgató voltam, még a belgyógyászat tanterem falán volt egy felirat. Latinul.
„Medica mente non medica mente” Azaz: „Ésszel gyógyíts, ne orvossággal!”
Hát, igaz közel három évtizede annak, hogy én orvostanhallgató voltam, de úgy tűnik, egy picit eltávolodtunk ettől a képtől.
Én, amikor orvostanhallgató voltam, még azt tanultam, hogy egy embernek ne írjunk fel kettő, három, esetleg négyfélénél több gyógyszert.
Két fő oka van.
Az egyik egy józan, nagyon egyszerű tapasztalati megfigyelés. Akit nem gyógyít meg négyféle gyógyszer, azt nem gyógyítja meg nyolc sem, meg tíz sem, meg tizenkettő sem.
A másik pedig az, hogy minden gyógyszernek nagyon sokféle hatása van.
Minden gyógyszernek van átlagosan 50-60-70 féle hatása.
Ami nekünk tetszik, azt kiválasztjuk kívánatos hatásként.
Ami nem tetszik, arra pedig azt mondjuk, hogy mellékhatás.
Én még azt tanultam, hogy egy gyógyszernek nincsenek mellékhatásai.
És ha azt a szót használom, hogy mellékhatás, akkor áltatom saját magam.
Ugyanis egy gyógyszernek vannak kívánatos, és vannak nem kívánatos hatásai, de azok nem mellékes hatások.
Azok ugyanolyan fontosak, mint a kívánatos, és minden hatásért felelősséget kell vállalnom.

Hirdetés

Volt egy másik nagyon bölcs megfigyelés.
Ha négyfélénél több gyógyszert adok valakinek, akkor látták már a listákat, ugye? Negyven-ötvenféle mellékhatás van felsorolva.
A mellékhatások összegződéséből és kombinálódásából olyan kiszámíthatatlan kép jön létre, hogy nem fogom tudni egy embernél, hogy még az eredeti betegségét látom-e, vagy azt, amit én okoztam.
Én még azt tanultam, hogy emiatt az összegződő és kombinálódó mellékhatások miatt, sok gyógyszert alkalmazni, veszélyes.
Én azt tanultam, hogy van olyan fogalom, hogy szükségtelen, indokolatlan, felelőtlen gyógyszerhasználat.
És az én figyelmemet még felhívták arra, hogy ez nagyon veszélyes lehet!
Na, most a legnagyobb orvosi tudományos folyóiratok megírták, hogy a szükségtelen, indokolatlan, felelőtlen gyógyszerhasználat következtében a kombinálódó mellékhatások miatt létrejövő elhalálozás, a vezető halálokok listáján az előkelő harmadik helyet foglalja el.
Tehát csak kétféle betegség öl meg több embert, mint a felelőtlen, indokolatlan, túlzó gyógyszerhasználat miatt fellépő mellékhatások összessége.
Ez figyelemreméltó adat.”

Dr. Lenkei Gábor
(részlet az Egészségünk titkai – Amit még sohasem mondtak el Önnek c. előadásból)

Hirdetés

Hozzászólások: