Az EMA megkezdte a Skycovion nevű oltóanyag vizsgálatát

Hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a német-dél-koreai SK Chemicals biotechnológiai vállalat Skycovion nevű, koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájára vonatkozó feltételes forgalombahozatali engedély iránti kérelem vizsgálatát – közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség csütörtökön.

Hirdetés

A közlemény szerint a kérelmező vállalat elegendő adatot nyújtott be arról, hogy a vakcina milyen arányban váltja ki a koronavírus-fertőzést okozó SARS-CoV-2 eredeti törzse elleni antitestek termelését. A vállalat adatokat nyújtott be a vakcina biztonságosságáról és minőségéről is – közölték.

Az adatok felülvizsgálatát követően az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) véleményt ad ki arról, hogy a gyógyszerügynökség javasolja-e majd az oltóanyag uniós feltételes forgalombahozatali engedélyének megadását. Az Európai Bizottság ezt követően hozhat majd jogilag kötelező érvényű határozatot a vakcina ideiglenes forgalomba helyezéséről – írták.

Hirdetés

Az uniós ügynökség tájékoztatása szerint a vakcina a SARS-CoV-2 koronavírus felületén található tüskefehérje laboratóriumban tenyésztett változatát tartalmazza. Beoltást követően a szervezet immunrendszere a tüskefehérjét idegenként azonosítja, és antitesteket termel ellene. Ha az oltott személy később kapcsolatba kerül a koronavírussal, immunrendszere felismeri a vírusfehérjét, és készen áll arra, hogy védelmet nyújtson a koronavírus ellen. A vakcina úgynevezett adjuvánst is tartalmaz, amely elősegíti a vakcinára adott immunválasz erősítését.

Az uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, a Novavax Nuvaxovid nevű, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcináit, valamint a Valneva európai biotechnológiai vállalat koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát ajánlotta használatra. Az EMA jelenleg a Szputnyik V, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, valamint a Sinovac gyógyszergyárak oltóanyagait vizsgálja.

MTI
Fotó: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: