Az Egyesült Királyság azzal fenyeget, hogy felmondja az Európai Unióval kötött egyezményt Észak-Írország ügyében

Hirdetés

A brit kormány brexittel kapcsolatos ügyekért felelős minisztere Portugáliában azt mondta, szerinte 2019-ben Boris Johnson kormánya csak ezért egyezett bele ebbe a feltételbe, hogy ki tudják léptetni a szigetországot az unióból. Ezzel megerősíti azokat a találgatásokat, hogy az egyezményt a britek soha nem akarták végrehajtani. – írja az euronews.

Hirdetés

A brexit-alku részeként az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország az uniós közös piac része maradt, vagyis a területre ellenőrzés nélkül érkezhetnek áruk és emberek Írország felől a brexit után is. Ez a lényege annak az alkunak, amelyet Brüsszel és London kötött a britek kilépése előtt. A brit kormány illetékes minisztere szerint viszont London egyoldalúan felmondhatja az északír megállapodást, ha nem tárgyalják azt újra. David Frost azt mondta, Brüsszel arra használja az ügyet, hogy megtámadja a kilépésről tartott népszavazás eredményét.

Hirdetés

“Úgy érezzük, hogy az EU Észak-Írországot felhasználva bátorítja a brit politikai erőket a népszavazás eredményét felülírására, de legalább arra, hogy szoros kapcsolat maradjon fenn az EU-val. Az az egyezség akkor született, amikor az Egyesült Királyság keze meg volt kötve, az EU pedig túllépte a hatáskörét. Ez nem maradhat ebben a formában” – mondta David Frost, a brit kormány brexitért felelős tagja.

Brüsszel szerint azonban valójában London szabotálja az északír egyezmény alkalmazását. David Frost most azt mondta, annak ellenére egyeztek bele bizonyos pontokba a brexit-alku során, hogy nem értettek egyet velük.

Hirdetés

“A protokoll néhány részletéről 2019 októberében, a megegyezés során is tudtuk, hogy problémás. És magunk sem támogattuk ezeket. Azért fogadtuk el őket, mert az országnak általánosságban ez állt az érdekében a tágabb politikai értelemben és teljesíteni kellett a brexit ügyében. Kiderült, hogy igazunk volt és ezek kockázatos javaslatok voltak.”

Brüsszel kitart amellett, hogy az északír ügyet nem szabad újratárgyalni.

https://hu.euronews.com/embed/1695704


Hirdetés

Hozzászólások: