Az AstraZeneca szerint a vakcinájuk 76 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a tünetek kialakulását

Hirdetés

Hetvenhat százalékos hatékonysággal akadályozza meg az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája a Covid-19 tüneteinek a kialakulását – áll a gyógyszergyártó csütörtöki közleményében.

Jóllehet a vállalat hétfői közleményében ez a szám még 79 volt, a csütörtöki bejelentés leszögezi, hogy a két adat nem áll egymással ellentmondásban, hozzátéve, hogy a klinikai kísérletek harmadik fázisában mintegy 32 500 önkéntes vett részt.

Hirdetés

A közlemény leszögezi továbbá, hogy a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagának hatékonysága 65 év felettiek esetében 85 százalék fölött van, és 100 százalékban megakadályozza, hogy a beoltottaknál súlyos vagy életveszélyes tünetek alakuljanak ki vagy kórházba kerüljenek.

A közleményt nem sokkal azt követően hozták nyilvánosságra, hogy a hét elején az Egyesült Államok allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézete (NIAID) oltóanyagkísérletek eredményeinek esetleges elavultságát firtatta.

Hirdetés

A vakcina alkalmazását az elmúlt hetekben rövid időre több ország felfüggesztette, miután felmerült, hogy az oltóanyag vérrögképződési problémákat okozhat. Ezt követően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megvizsgálta a vakcinát, és arra jutott, hogy az oltás előnyei messze meghaladják a potenciális kockázatokat, az oltóanyag pedig hatékony és biztonságos.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: