Az Amerikai Egyesült Államok Missouri állama beperli a kínai kormányt és illetékes intézményeit

Hirdetés

GŐZERŐVEL DÚL A SZAVAK HÁBORÚJA WASHINGTON ÉS PEKING KÖZÖTT
Mártonffy Attila
Az Amerikai Egyesült Államok Missouri állama beperli a kínai kormányt és illetékes intézményeit a koronavírus-járvány vuhani kitörésében játszott szerepük, valamint ennek a szövetségi államra gyakorolt negatív hatása miatt. Közben az információs háború sem csitul a két ország között, folytatódik a kölcsönös vádaskodás a vírus eredetéről.

Eric Schmitt, Missouri állam főügyésze kedden bejelentette, hogy – elsőként az amerikai államok közül – polgári peres eljárást indít Kína ellen, amiért a pekingi kormány fontos információkat hallgatott el a járvány kitöréséről Vuhanban, elhallgattatta a kiszivárogtatókat, s nemigen igyekezett gátat szabni a járvány terjedésének. Eközben a nyilvánvaló bizonyítékok ellenére tagadta, hogy emberről emberre is terjed a betegség, fontos orvosi kutatásokat semmisített meg és nem osztott védőfelszerelést az embereknek a felhalmozott készletekből, s az a kevés is, amit kiosztottak, hibás volt – mindez pedig elősegítette a járvány világméretűvé válását. Ráadásul Peking eleinte nem értesítette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) sem.

Hirdetés

Miután pedig nyilvánvalóvá vált a járvány, nem tiltották meg Vuhanban a tömeges összejöveteleket és a beutazást, továbbá engedélyezték a tömeges kivonulást a városból, tovább erősítve a járvány szétterülését. A kereset felhánytorgatja azt is, hogy a járvány Kínában, de az egész világban is súlyos gazdasági károkat okozott. Missouriban több mint hatezren fertőződtek meg, a halálesetek száma 230 körül jár a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. A dokumentum kitér arra is, hogy míg Missouriban a járványt megelőzően az utóbbi évtized legalacsonyabb szintű munkanélküliségét mérték, addig jelenleg az állásnélküliek száma már az 1929–1932-es nagy gazdasági világválság viszonyaira emlékeztet a gyárbezárások, az elbocsátások és a kereskedelem összeomlása miatt. A CNN által megkérdezett jogi szakértők szerint ugyanakkor elég bizonytalan lesz a polgári peres eljárás kivitelezése, mivel Kína szuverenitása immunitást biztosít számára.

A Russia Today (RT) orosz hírportál kiemeli, hogy a jogi lépést Missouri állam lényegében az egész kínai nemzet ellen tette, beleértve a kommunista pártot, a központi, valamint a Hupej tartományi és Vuhan városi kormányzatot, az országos kormányhivatalokat, kutatóintézeteket és egészségügyi szervezeteket. A szereplők felelősek a sok halálesetért, szenvedésért és gazdasági veszteségért, amelyet a világnak okoztak, beleértve a Missouri állambelieket is, és ezért el kell számoltatni őket – idéz a 47 oldalas keresetből a hírportál, majd megjegyzi, hogy a beadvány inkább kiáltványhoz hasonlít, mint jogi dokumentumhoz.

Hirdetés

Szövegezése továbbá hasonlít a washingtoni kormányzatnak az amerikai és általában a nyugati médiában sokszor ismételt narratívájához. Arra is felhívja a figyelmet: lehetetlenség lesz bizonyítani, hogy Kína kényszerítette a szövetségi államot gazdasága lezárására és Peking a felelős a megbetegedésekért, nem pedig a helyi kormányzat, amelynek egészségpolitikája miatt millióknak vált pénzügyileg elérhetetlenné a minőségi ellátás.

A szavak háborújából persze Kína is kiveszi a részét. Míg Washington azzal vádaskodik, hogy a „kínai vírus” az egyik vuhani laboratóriumból szabadult el, addig Peking valószínűsíti, hogy a vírust az amerikai hadsereg hurcolta be a tavaly októberi katonai világjátékok alatt.

Fotó: AP Photo/Jeff Roberson
Forrás: magyarnemzet.hu

Hirdetés

Hozzászólások: